Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз i Сполученi Штати попереджають лiдерiв полiтичних партiй у Белградi, що формування влади за пiдтримкою Соцiалiстичної партiї Слободана Милошевича матиме негативнi наслiдки для країни.


Михайло Рамач Європейський союз i Сполученi Штати попереджають лiдерiв полiтичних партiй у Белградi, що формування влади за пiдтримкою Соцiалiстичної партiї Слободана Милошевича матиме негативнi наслiдки для країни.

Белград, 19 лютого – Три партiї демократичного блоку, як повiдомляють сербськi засоби масової iнформацiї, у середу ввечерi дiйшли згоди щодо формування уряду меншостi за пiдтримкою соцiалiстiв. Правоцентристи Воїслава Коштуницi в ньому матимуть 7, лiберали Миролюба Лабуса 6, монархiсти Вука Драшковича 4 мiнiстерськi крiсла. Досi невiдомо, коли Парламент голосуватиме про довiр’я новому урядовi. Проте вiдомо, що Брюссель та Вашингтон занепокоєнi таким перебiгом подiй.

Керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки Хав’єр Солана у середу в телефоннiй розмовi попередив президента державного об’єднання Сербiї i Чорногорiї Светозара Маровича, що країни Європи волiли б бачити у Белградi владу демократичних сил, яка продовжить процеси перебудови. За словами Солани, урядовi, котрий правитиме за пiдтримкою партiї колишнього президента Слободана Милошевича “буде важко розвивати економiчнi та полiтичнi стосунки з мiжнародним спiвтовариством”.

Американський посол у Белградi Уiльям Монтґомерi в iнтерв’ю столичнiй телемережi Б 92 у четвер зазначив, що Сербiї потрiбна така влада, “яка буде спроможна ухвалювати важкi рiшення щодо спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв та щодо перебудови”. Вiн висловив побоювання, що свою пiдтримку владi демократичної меншостi соцiалiсти обумовлюватимуть поступками саме щодо згаданих двох пунктiв. Монтґомерi додав, що надання допомоги Сербiї залежатиме вiд полiтики майбутнього уряду.

Отож, Воїславу Коштуницi не буде легко у разi, якщо вiн стане прем’єр-мiнiстром. З одного боку, матиме ультранацiоналiстичну опозицiю, з другого - чiткi вимоги американцiв i європейцiв, з третього - зростаюче незадоволення працiвникiв державних та приватизованих компанiй, котрi щодня страйкують або протестують на вулицях ,вимагаючи хлiба й працi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG