Доступність посилання

ТОП новини

Американці відкривають таємниці шпигунського ремесла.


Мирослава Гонгадзе Американці відкривають таємниці шпигунського ремесла.

Вашингтон, 17 лютого 2004 року.

Зацікавлення секретами та таємницями у людей не зникало ніколи. Відомий фільм про агента 007 Джеймса Бонда завжди збирав повні зали у кінотеатрах всього світу. У сучасному світі роль спеціальних служб не применшилась. На основі саме їхніх сумнівних даних американський президент Джордж Буш віддав наказ про початок війни в Іраку. Та саме в США вирішили вперше привідкрити завісу секретності. Унікальний у своєму роді музей шпіонажу, що розташувався в центрі американської столиці зустрів цими днями свого мільйонного відвідувача.

Напевно популярність та кількість прибутків творців Джеймса Бонда не давала спати організаторам музею історії шпіонажу. І вони вирішили, що така благодатна тема, як таємниці, може виявитись корисною не тільки тим, хто їх творить та ними цікавиться, а для тих, хто їх хоча б частково відкриває.

У цьому переконаний Петер Ернест, колишній агент ЦРУ, який працював на Близькому Сході та в Радянському Союзі. Тепер він керує музеєм і з задоволенням відкриває відвідувачам таємниці зібраних у ньому експонатів. Все починається з історії приміщення, у якому розташований музей. Саме тут у сорокових роках у Вашингтоні знаходився штаб (зараз важко у це повірити) Комуністичної партії США. Протистояння холодної війни , взаємна підривна робота спецслужб Заходу та Радянського Союзу наповнила музей найцікавішими експонатами. Організатори зібрали також багато секретних документів, які можна прочитати за допомогою тільки спеціальних шрифтів, і кожен відвідувач може ознайомитись з перепискою, що відбувалась між агентами секретних служб у період холодної війни.

Зразу біля ліфта на третьому поверсі вас зустрічає Залізний Фелікс, копія памятника, який стояв напроти Луб’янки у Москві, де билося серце радянського КДБ. Директор музею гордиться цим надбанням: “Коли Радянський Союз розвалився, люди звалили цю статую у такий самий спосіб, як завалили памятник Саддама Хусейна в Іраку”.

Окрім епохи холодної війни, музей за допомогою унікальних експонатів розповідає про історію шпигунства. Взуття, у каблуках якого можна переносити спеціальну документацію, записуючі мініпристрої, які використовувались в середині сторіччя, пістолет у вигляді губної помади - це тільки сота частина того, що можна побачити тут. Загальна вартість експонатів, які наповнюють музей, складає 40 мільйонів доларів, і це перше місце в світі, де можна вивчити все, що стосується шпіонажу.

Музей також розповідає про історії людей, які займались шпіонажем. Чи знаєте ви, що відома співачка і актриса Марлен Дітріх, використовувала свою красу і популярність, працюючи шпигуном у період Другої світової війни.

Здається, що Україна також може бути гідно представлена в музеї шпіонажу. Плівки майора Мельниченка - це саме те, за чим полюють багато секретних служб всього світу. Та багато українців і без відвідування музею шпіонажу чули і читали багато таємниць з чемодана майора державної охорони.

Та якщо ви, перебуваючи в американській столиці, таки побажаєте відвідати музей, рекомендую бути обережними, щоб не сказати чого зайвого, не виключено, що в стіни музею вмонтовані спеціальні мікрофони, і не відомо, коли і з якою метою ваші розмови можуть бути використані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG