Доступність посилання

ТОП новини

Суперечності довкола оподаткування польської культури.


Володимир Павлів Суперечності довкола оподаткування польської культури.

Варшава, 20 лютого 2004 - У п’ятницю польська опозиційна партія “Право і справедливість” розповсюдила заяву, що не згодиться на запропоноване урядом підвищення оподаткування вітчизняної культурної продукції з 7 до 22%. Таку зміну уряд запропонував у рамках наближення польського законодавства до вимог Європейського Союзу. Проти цього одностайно виступили видатні постаті польської культури, котрі в середу мали змогу про це заявити і президентові Польщі Александрові Кваснєвському під час традиційної щорічної зустрічі польського президента із людьми культури.

Звертаючись до чільних представників польської культури, Александр Кваснєвський не шкодував для них компліментів. Запевняв також, що це саме творці сучасного польського мистецтва і культури будуть так званим фірмовим знаком Польщі у розширеній Європі. Президент Польщі згадав про головні здобутки польської культури минулого року, включивши до них навіть презентацію “Римського Триптиху” авторства Папи Римського, висловлював стурбованість станом відновлення архітектурних цінностей древнього Кракова, а також розповідав анекдоти.

Однак представники культурних середовищ, котрі чемно вислуховували президентську промову і ввічливо посміхались, насправді очікували від голови держави зовсім іншого. А саме: заступництва у справі планованого підвищення податків на виробництво культурної продукції, яке планує запровадити Міністерство фінансів. Оскільки Александр Кваснєвський не згадав про це жодним словом, то тему порушили самі лідери різних культурних середовищ у своїх коротких виступах.

Ева Виціховська, директор варшавського Театру танцю сказала, що вище оподаткування культури – це не що інше, як впровадження своєрідної економічної цензури. А митець, на думку пані Виціховської, повинен бути вільним від будь-якої цензури – політичної, економічної, суспільної, а також від автоцензури.

Голова спілки польських артистів сцени, відомий актор Олгерд Лукашевич висловив думку, що економічний стан польської культури опинився перед суттєвою загрозою.

“Закон про підвищення податку, – говорить пан Лукашевич, – покликаний зрівняти будівельний бізнес зі світом мистецтва. І ми боремося, щоб це було інакшим”.

Президент Кваснєвський не став публічно коментувати проблеми діячів культури, а наступного дня відлетів з дружиною до столиці Австрії, щоб взяти участь у традиційному Віденському балі.

Неувагу президента до людей культури відразу використала опозиція. У п’ятницю партія “Право і Справедливість” заявила, що виступатиме проти запропонованого урядом підвищення оподаткування культури. “Пропозиція уряду становить значну загрозу для культурного життя Польщі”,- сказано в заяві партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG