Доступність посилання

ТОП новини

У Тбілісі перед вильотом у Париж затримали зятя екс-президента Едуарда Шеварднадзе. Офіційна версія – фінансові зловживання.


Людмила Ваннек У Тбілісі перед вильотом у Париж затримали зятя екс-президента Едуарда Шеварднадзе. Офіційна версія – фінансові зловживання.

Прага, 20 лютого 2004 року.

Людмила Ваннек

Сьогодні надійшло повідомлення з Тбілісі, що там затримали зятя екс-президента Едуарда Шеварднадзе - Георгія Джохтаберідзе. Його затримали в літаку, який мав летіти з Тбілісі до Парижа. Джохтаберідзе є керівником компанії "Магтіком" - це мобільний зв’язок.

Офіційна версія Генпрокуратури – фінансові зловживання у його компанії і в міністерстві зв’язку, і те, що він хотів утекти з країни.

Я запросила до розмови колегу з грузинської редакції радіо “Свобод” Окро Рукадзе і попросила його розповісти про деталі цієї історії і те, що за нею стоїть.

Окро Рукадзе

Його кілька разів допитували у прокуратурі, і коли він звідти виходив, то постійно казав, що його допитують як свідка.

Його не ловили. Просто, оскільки він був свідком, його постійно попереджали: просимо вас, не виїжджайте звідси! А він все одно сів у літак, який летів за кордон.

Людмила Ваннек

Тобто, він практично порушив закон?

Окро Рукадзе

Невідомо, чи була у нього офіційна заборона виїжджати з країни. Може, йому це тільки усно сказали. Наполовину він цим ніби сказав, що йому не так приємно залишатися в Грузії.

Людмила Ваннек

Чи у зв`язку з цим сьогонішнім затриманням можна вважати, що якогось дня можуть затримати і колишнього президента - Едуарда Шеварднадзе, тестя затриманого, якщо раптом виявиться, що він теж фінансово надуживав владою?

Окро Рукадзе

У правових державах звичайно це можливо. Якщо президент під час свого правління порушував якісь закони, можна його, звичайно, судити. Коли Шеварднадзе оголосив, що він іде, відразу через десять хвилин вийшли з його кабінету тодішня опозиція (нинішні президент і прем`єр-міністр) і сказали, що вони йому і сімї гарантували недоторканність.

Людмила Ваннек

Це щось на кшталт історії з відходом Єльцина в Росії?

Окро Рукадзе

Так. Щось типу такого. Але тоді Саакашвілі просто так сказав. Наскільки це офіційно, я не знаю.

Людмила Ваннек

Але ж Саакашвілі - професійний юрист...

Окро Рукадзе

Так, він добре знає, що і як. Наразі, наскільки я знаю, уряд знову повторив, що Шеварднадзе вони не збираються чіпати, бо він прямо, як приватна особа, у махінаціях не був замішаний. Для чого йому це було? Він же був президентом. Те, що у Шеварднадзе є гроші, це ясно, бо ця людина отримувала якісь премії, якісь нагороди і нічого не витрачала. Може, зять дарував своєму тестю гроші? Це теж не виключено. Шеварднадзе жив дуже скромно у своїй резидеції і нічого не відомо, щоб він щось там особливе робив.

Людмила Ваннек

Чи можна припустити, що він не знав про фінансові махінації свого зятя?

Окро Рукадзе

Це важко сказати, знав чи не знав. Але він точно знав, що зять є керівником і засновником такої великої фірми як "Магтіком", тобто однієї з найбільш сильних фінансово фірм Грузії, яка займається мобільними телефонами, загально відомо, які можливлсті у цих фірм. Тому він точно знав, що його зять, так би мовити, капіталіст.

Людмила Ваннек

І чого тепер очікують у цій історії?

Окро Рукадзе

Про суд поки що ніхто не говорить. Адже його допитували як свідка. А щоб конкретно проти нього була відкрита справа, це поки що не відомо. Лише через те, що він просто сів у літак? Він же не хотів незаконно виїхати. Якби його спіймали на кордоні на коні, то це було б щось інше, але він офіційно показав паспорт і хотів летіти. Тому поки що не відомо, чи будуть якісь судові наслідки чи щось подібне.

Наразі цього пана ще треба додатково допитувати. Принаймні його адвокат на прес-конференції в Тбілісі заявив, що захист має всі докази його невинуватості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG