Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови


-- no author -- ЮНЕСКО постановила відзначати цей день з 1999 року, коли у Бангладеш розстріляли демонстрацію студентів, які виступили проти заборони викладання рідної мови у вузах. Цікаво, що у Харкові значно раніше, у 1951 році студенти протестували проти складання іспитів російською мовою. Найактивніших –тридцять троє- розстріляли, а інших вивезли у Сибір.

ЮНЕСКО постановила відзначати цей день з 1999 року, коли у Бангладеш розстріляли демонстрацію студентів, які виступили проти заборони викладання рідної мови у вузах. Цікаво, що у Харкові значно раніше, у 1951 році студенти протестували проти складання іспитів російською мовою. Найактивніших –тридцять троє- розстріляли, а інших вивезли у Сибір.

Цей день у Львові мав просвітницький характер. На знак протесту щодо ситуації в Україні з українською мовою студенти кількох вузів розповсюдили понад 50 тисяч листівок із плакатом, на якому зображений потяг, що прямує у бік Росії і підпис: ”Не знаєш? Не розумієш? Не шануєш?” Цей плакат викликав невдоволення у російського молодіжного братства, як такий, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.
XS
SM
MD
LG