Доступність посилання

ТОП новини

Багаторічне протистояння влади Ізраїлю і палестинців нині перемістилося і до нідерландської Гааґи.


Петро Кагуй Багаторічне протистояння влади Ізраїлю і палестинців нині перемістилося і до нідерландської Гааґи.

Прага, 23 лютого 2004 року.

Сьогодні Міжнародний суд в Гаазі (головний судовий орган ООН) розпочав слухання справи про правомірність будівництва Ізраїлем « муру безпеки» на Західному березі Йордану.

Із позовом до Міжнародного суду звернулася влада Палестинської автономії. Палестинці розцінюють будівництво роздільного муру як спробу захоплення чужої землі та утискування їхніх прав.

Ізраїль бойкотує судове слухання і стверджує, що роздільний мур покликаний захищати його територію від нападів терористів.

Судове слухання в Гаазі триватиме три дні. Сьогодні воно розпочалося виступом глави палестинської делегації, постійного представника Палестинської автономії при ООН Нассера аль-Кідва, який заявив:

«Цей мур споруджують повністю на палестинських територіях. Ізраїль будує його не в цілях безпеки. Мур практично означає закріплення за Ізраїлем окупованих територій – анексію де-факто великих ділянок палестинських територій».

На підтримку вимог палестинців оголосити будівництво Ізраїлем «роздільного муру» на Західному березі Йордану незаконним виступив Генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Муса, зауваживши, що будівництво муру «завдає серйозних збитків майбутньому мирному процесові, якщо такий взагалі відбудеться».

Ізраїль, зі свого боку, бойкотує судове слухання в Гаазі, заявляючи, що воно має політичне підґрунтя. Разом з тим офіційний Тель-Авів надав юридичний висновок щодо виправдання своїх дій. Ізраїльська сторона також доправила до Гааґи каркас автобуса, підірваного під час одного з терористичних актів. Нині у Гаазі відбувалися акції протесту з одного боку на захист палестинців, а з іншого на захист влади Ізраїлю.

Учора, за день до початку суду в Гаазі, в Єрусалимі було підірвано пасажирський автобус. Загинуло 9 осіб, включно із терористом-смертником і понад 60 осіб поранено. Відповідальність за цей теракт взяло на себе угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси», яке заявило, що мстить за ізраїльські військові рейди у смузі Гази, в результаті яких загинуло 12 палестинців. І що це також відповідь на будівництво загороджувального бар’єру.

Відразу після терористичного акту в Єрусалимі міністр оборони Ізраїлю Шауль Мофаз заявив:

«Нинішній терористичний напад продемонстрував абсолютну необхідність будівництво бар’єру як інструмента захисту ізраїльтян».

Окрім влади Ізраїлю вчорашній теракт в Єрусалимі засудив і прем’єр-міністр Палестинської автономії Ахмед Корей.

«Це суперечить інтересам палестинського народу», - заявив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG