Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі звинувачує Москву у подвійних стандартах щодо Мінська та Києва.


Юрій Свірко Президент Білорусі звинувачує Москву у подвійних стандартах щодо Мінська та Києва.

Мінськ, 19 лютого 2004 року.

За словами Олександра Лукашенка, Україна займається реекспортом російського газу до Західної Європи через створену у Швейцарії фірму “Євротранснафта”, і на цьому, каже білоруський лідер, Київ заробляє півмільярда доларів щороку.

Після того, як Росія позбавила Білорусь газу, президент Олександр Лукашенко скликав у Мінську надзвичайну нараду. Промовляючи перед усім керівництвом держави, він заявив, що Росія тепер ставиться до Білорусі гірше, ніж до України.

“Путін постійно каже про те, що ми ж домовилися у Сочі , що надаємо Білорусі режим з постачання природного газу не гірший, ніж Україні. І при цьому державні ЗМІ Російської Федерації завжди твердять: “А Україна платить 50 доларів, і ви маєте платити 50 доларів”. А хто проти?”

На це запитання Олександр Лукашенко відповів сам, звинувативши Росію у подвійних стандартах. За словами білоруського президента, “Газпром” та російське керівництво кажуть: 50 доларів і крапка, проте Росія платить Україні за транзит газу до Європи 1 долар 9 центів.

Варто додати, що в попередніх промовах президент Лукашенко казав, що український транзитний тариф складає півтора долара за транспортування тисячі кубометрів газу на 100 кілометрів. Тепер він називає іншу суму, але наголошує, що Білорусі “Газпром” бажає платити вдвічі менше: лише 50 центів. Така несправедливість білоруського лідера дуже обурює:

“І де ж тоді умови України? Більше того, якби умови України на 100%, то й суперечок сьогодні не було б. Ми б по 50 доларів і брали цей газ. Найголовніше те, що Росія дозволила Україні продавати в Європі 6 мільярдів кубічних метрів газу щороку”.

Олександр Лукашенко сказав, що Україна займається реекспортом російського газу та виклав суть цієї схеми: по 50 доларів газ купують в Росії або Туркменистані, а по 110 доларів продають у Європі.

Під час наради з білоруським керівництвом, яку показало державне телебачення, президент Лукашенко детально підрахував українські прибутки від продажу газу на Захід:

“Ви отримуєте майже півмільярда доларів, які “Євротранснафта”, так, здається, називається компанія, яку нібито створено в Швейцарії заради цього реекспорту газу. Отже, Україна в цей спосіб отримує близько півмільярда доларів на рік. Але якщо для Білорусі будуть України, то й білоруси повинні мати право продати 6 мільярдів кубометрів цього газу”.

Олександр Лукашенко додав: якщо Білорусь одержит ці гроші, то зможе покрити всі додаткові видатки, але Росія на це не хоче піти. Чому? – риторично запитав білоруський президент і висловив думку, що Москва може й не має економічної мети розв’язати газове питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG