Доступність посилання

ТОП новини

Лазаренка почнуть судити в Америці 8-го березня.


Сергій Куделя Лазаренка почнуть судити в Америці 8-го березня.

Вашингтон, 23 лютого 2204 року - Суд над колишнім українським прем”єр-міністром Павлом Лазаренком в Америці розпочнеться 8 березня. Про це розповів радіо “Свобода” адвокат Лазаренка Деніел Горовіц. За його словами, процес відбору дванадцяти присяжних, які повинні вирішити долю Лазаренка, завершився минулого тижня, а судовий процес триватиме принаймні три місяці.

“Команда мрії”- так називають себе авдокати, що займаються захистом Павла Лазаренка. Окрім Горовіца, до неї входять два відомі американські адвокати Денніс Ріордан і Дорон Вайнберг. Вони стверджують, що Павло Лазаренко опинився на лаві підсудних лише через те, що виступив проти Президента Кучми. Усі обвинувачення проти Лазаренка, за їхніми словами, були сфабриковані українським керівництвом з метою позбутися небезпечного політичного опонента напередодні президентських виборів 99 року. Говорить Даніел Горовіц:

“Розкол між Кучмою та Лазаренком стався через те, що сам Лазаренко, Юлія Тимошенко та інші члени партії “Громада” виступали на платформі демократії і релігії. І за це їх почали переслідувати. В нас є докази та свідчення того, як Пустовойтенко прямо сказав Борису Фельдману, одному з головних акціонерів банку “Слов”янський”, що його банк закривають через те, що він фінансує політичну опозицію. Такою залишається Україна і зараз”.

Три замахи, які були скоєні на Павла Лазаренко в Україні, його захист інтерпретує як приклад готовності колишнього прем”єра йти на будь-які ризики заради боротьби із корупцією в Україні. Водночас, Даніел Горовіц визнає, що його підзахисний обрав такий шлях не зразу:

“Лазаренко жив у комуністичній державі, яка тільки почала рухатися до демократії. І він виростав політично у той час, як Кучма та його головорізи зберігали в Україні радянську модель політичного терору. Отже, поки вони обезкровлювали власну державу, він повинен був рухати її у тому напрямку, якому треба б було. Коли він став прем”єр- міністром, ніс відповідальність за усю державу. У такій якості батька держави, він повинен був бути успішним. Для цього Україні треба було приєднатися до сучасного світу. І коли Кучма став на перешкоді цьому, між ними розпочалася війна”.

На підтвердження тези про політичну вмотивованість обвинувачень проти Лазаренка, його захист посилається на наукову роботу професора політології Йельського університету Кейта Дардена. Він пише, що звинувачення у корупції є в Україні способом боротьби влади із політичними опонентами. В інтерв”ю радіо “Свобода” Дарден погодився, що Лазаренка почали переслідувати в Україні з політичних причин. Але політолог також каже, що це не є підставою вважати Лазаренка невинним. На запитання про те, чи можна вважати Лазаренка демократом, він відповів:

“Зрозуміло, що ні. Будь-хто, обізнаний в українській політиці, не розглядає Лазаренка таким чином. Ви можете стверджувати, що Лазаренко міг тоді стати президентом. Однак, я думаю, що у цій якості він був би дуже схожим на Кучму. Я не думаю, що його прихід до влади змінив би рівень демократії в Україні, хід реформ чи ступінь корумпованості держави”.

Водночас, як вважає професор Дарден, якщо адвокати Лазаренка доведуть, що звинувачення проти колишнього прем’єра є наслідком вибірковості українського правосуддя, вони можуть розраховувати на перемогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG