Доступність посилання

ТОП новини

Ірак не готовий до виборів – вважає Генеральний секретар ООН.


Михайло Мигалисько Ірак не готовий до виборів – вважає Генеральний секретар ООН.

Прага, 20 лютого 2004 - Генеральний секретар ООН Кофі Аннан планує посилити контакти з іракськими лідерами з метою вивести політичну ситуацію в країні з глухого кута. Деякі іракські представники вважають за необхідне провести загальні вибори ще до того, як 30 червня очолювана США коаліція передасть політичні повноваження і суверенітет тимчасовій іракській владі.

У четвер у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку спеціальний посланник цього міжнародного форуму по Іраку Лахдар Брагімі передав звіт його нещодавньої місії у справі іракських виборів. В зустрічі взяли участь представники Ради безпеки ООН та дипломати із дванадцяти держав. Після наради Генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що міжнародні експерти співпрацюватимуть із іракськими представниками, щоб «створити механізм» для тимчасового керівництва країною:

«Ми не маємо попередньо визначених підходів. Необхідно, щоб іракці обговорили це. Вони повинні стати розпорядниками, обговорити це між собою, а ми намагатимемося допомогти їм у пошуку консенсусу», - наголосив Аннан, офіс якого наступного тижня оприлюднить повністю звіт місії ООН й повідомить про рекомендації щодо часових рамок для проведення виборів. Як повідомив наш кореспондент з Нью-Йорка, більшість дипломатів схильна до того, аби загальні вибори в Іраку відбулися наступного року. Хоча Аятола Алі Аль-Систані, духовний лідер іракців- шиїтів, які становлять 60 % населення країни, закликав провести виборчий процес ще до 30-го червня, до запланованої американцями передачі політичного суверенітету тимчасовій іракській владі. Систані минулого тижня зустрівся з посланником ООН Брагімі. Посол Німеччини в ООН Ґунтер Плойґер після наради в Раді безпеки з Кофі Аннаном вказав на те, що буде складно знайти оптимальний вихід з ситуації:

«Очевидно Брагімі зумів переконати Систані, що за такий короткий час неможливо підготувати вибори. Хоча усі іракські представники, з якими зустрівся Брагімі, дійшли консенсусу в тому, що легітимний уряд можна обрати лише за умови, що вибори будуть чесними й справедливими, й для цього слід створити оптимальні передумови». Інший дипломат в ООН, який бажав, щоб його не називали по імені, сказав у інтерв’ю кореспондентові радіо “Свобода”: “Створюється враження, що теперішня пропозиція США обирати тимчасову владу в регіональних виборчих округах не доцільна”. Ноаг Фельдман, професор права в Нью-йоркському університеті в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав, що виходом з ситуації може бути підхід до справи за зразком Боннських домовленостей щодо Афганістану.

«На мою думку, це може задовольнити Аятолу Систані. Це єдиний шанс, який існує, якщо нам не пощастить досягти цього, то перед нами серйозні проблеми», - вважає професор Ноаг Фельдман, який є також дорадником тимчасової іракської Урядової ради.

Згадана Рада зобов’язалася до наступного тижня завершити підготовку перехідної конституції. Цей документ повинен дати відповідь також на питання федерального устрою країни та ролі ісламу в державі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG