Доступність посилання

ТОП новини

Британські спецслужби звинувачено в шпигуванні за іноземними політиками. Українці такі не одні.


Сергій Драчук Британські спецслужби звинувачено в шпигуванні за іноземними політиками. Українці такі не одні.

Прага, 26 лютого 2004 – Не тільки українські спецслужби звинувачені в шпигуванні за іноземними політиками. Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер мусив відповідати сьогодні на заяву свого колишнього міністра, ніби британська розвідка підслуховувала в Організації Об’єднаних Націй навіть її генерального секретаря Кофі Аннана.

Владі британського прем’єра Тоні Блера, на думку оглядачів, загрожує нова криза: колишня міністр міжнародної допомоги в його уряді Клер Шорт заявила сьогодні в інтерв’ю на «Бі-Бі-Сі», що британські спецслужби прослуховували кабінет генерального секретаря ООН Кофі Аннана напередодні війни з Іраком, коли Британія і США домагалися від ООН схвалення цієї війни.

Ця тема стала головною сьогодні й на щомісячній прес-конференції Тоні Блера. Британські спецслужби «діють відповідно до внутрішнього й міжнародного законодавства, в найкращих інтересах нашої країни» – так зреаґував Блер на звинувачення на адресу британських розвідників. «Я не збираюся коментувати їхню діяльність. І не треба сприймати ці слова за якусь ознаку, що якісь конкретні звинувачення правдиві. Гадаю, саме вже те, що ці звинувачення були оприлюднені, є глибоко безвідповідальним».

Але, повторивши кілька разів про «безвідповідальність» Клер Шорт, Тоні Блер так і не заперечив прямо її звинувачення.

Колишня ж членкиня Блерового кабінету, яка пішла у відставку після початку війни з Іраком, «абсолютно», як вона каже, впевнена, що британські шпигуни отримали наказ прослуховувати Кофі Аннана й досить давно. Вона стверджує, що сама бачила розшифровки підслуханих Аннанових розмов і, телефонуючи йому напередодні війни, завжди думала про те, що й її розмова десь ляже на папір.

Клер Шорт розповіла все це в інтерв’ю, що стосувалося іншого скандального випадку: вчора британська юстиція несподівано припинила справу проти ще однієї викривальниці, з розвідницьких лав. Катарин Ґан, колишня перекладачка з китайської мови служби прослуховування британського Головного управління урядового зв’язку ( а ця організація займається далеко не тільки урядовим зв’язком) раніше винесла на світ Божий службову записку від американських розвідників, які просили британських колеґ допомогти взяти під контроль домашні й службові телефони та електронну пошту делегатів кількох держав – членів Ради безпеки ООН; якраз у той час США й Британія потребували підтримки Ради безпеки для своєї кампанії проти Іраку. Звинувачення стверджує, що в закритті справи немає нічого політичного – просто доказів вини розвідниці не досить. Але оглядачі висловлюють припущення, що політика там таки є: адвокати Катарин Ґан збиралися збудувати захист на тому, щоб поставити під сумнів саму леґальність війни проти Іраку.

Клер Шорт давно знана своєю непримиренною позицією: як за що візьметься, то намагатиметься довести до кінця. Широко відома, наприклад, її кампанія проти друкування світлин напівголих дівчат у бульварній газеті «Сан», за яку вона знову нещодавно взялася; газета відповідала їй тим, що висилала в супровід пані міністрові найнятих дівчат у крихітних червоних купальничках.

В ООН були роздратовані вісткою про нові звинувачення Клер Шорт. Якщо це правда, то прослуховування було незаконне, наголосив речник Кофі Аннана Фред Екгард: «Поширене це чи ні, ми не знаємо. Стався цей конкретний випадок чи ні, ми не знаємо. Але ми вживемо всіх можливих заходів, щоб захистити конфіденційність телефонних розмов Генерального секретаря».

Але дипломати в ООН говорять про те, що прослуховування там таки існує. На це вже раніше скаржилися представники кількох країн, згаданих у записках Катарин Ґан. Заступник посла однієї з них, Пакистану, Масуд Халід каже, що слухають не тільки їх, такі речі стаються, і вони про це знають, пише агентство «Асошієйтед Прес». А посол Іспанії Іносенсіо Аріас висловився коротше: «Та всі за всіма шпигують».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG