Доступність посилання

ТОП новини

Світова прем’єра американського фільму про іммігрантів з українкою в головній ролі.


Марія Щур Світова прем’єра американського фільму про іммігрантів з українкою в головній ролі.

Прага, 26 лютого 2004 – У п’ятницю, 27 лютого, в Чікаґо відбудеться світова прем’єра незвичайного фільму. Незвичайного у ньому багато: він не походить з Голлівудських студій, не має мільйонного бюджету і розповідає історію, яка мало цікавить звичайного американця. Але його творці переконані, що на фільм чекає багатомільйонна аудиторія, передусім нових американських іммігрантів, а серед них і нову українську громаду, адже розповідає він про їхню долю. Головну роль у ньому грає молода українська актриса.

Без копійки в кишені, нелегальними шляхами і без документів вони приїжджають шукати кращого життя. Позаду у них злидні, розруха, зневіра, а попереду віра в те, що за океаном все буде інакше. Та ця мрія в самій Америці для багатьох людей з України та інших країн Східної Європи нерідко обертається на суцільний жах безробіття, безправ’я, самотності. Але з цього кола є вихід, і новий фільм, що побачить світ наприкінці тижня у Чікаґо, доводить, що це так. Фільм «Ланин Дощ» звучить як декларація того, що колись «невидимі люди», емігранти зі Східної Європи, стають видимими та успішними.

Головну жіночу роль у фільмі, що розповідає про брата і сестру, які втекли з колишньої Югославії до Америки, і опинилися там серед злочинців та повій, зіграла молода українська актриса Оксана Орленко. Оксана народилася в Одесі в акторській родині. До 1995 року вона жила в Україні, звідки привезла до Америки титул найвродливішої української дівчини - Місс України, але вже в Америці довела, що вона не лише вродлива, але й талановита актриса. За свою першу роль в кіно на Міланському кінофестивалі минулого року вона відразу отримала нагороду як «Найкраща актриса».

Цей фільм – не Голлівудський проект, бюджет у нього майже український – 215 тисяч доларів. Він – так зване альтернативне кіно, яке, здається, робиться новими іммігрантами про себе, і у першу чергу для себе та таких, як вони. Сценарист та продюсер фільму – емігрант зі Східної Європи у другому поколінні Майкл Охеда, більшість ролей у фільмі з дуже натуральним акцентом також виконують емігранти. Дарка, брата головної героїні, Лани, зіграв молодий болгарин Ніколай Стойлов.

Незважаючи на міжнародні нагороди фільму, Голлівудські дистриб’ютори сказали, що в нього не буде аудиторії, бо у фільмі не грають «зірки», і кого в Америці турбує доля двох східноєвропейських емігрантів. Але Девід Сікіч, власник маленької приватної дистриб’юторської компанії, вважає, що в Америці знайдеться багато людей, які побачать на екрані відображення і власної долі. «Ми віримо у цей фільм, бо він є доброї якості. Ми вже провели маркетингове дослідження серед української, боснійської, хорватської, польської та інших східноєвропейських громад. Ми продали багато квитків на прем’єру та на вихідні. Так що добра реакція на цей фільм уже помітна».

Девід Сікіч сподівається, що після того, як фільм «Ланин Дощ» побачать в Америці, він зможе привезти його і до Східної Європи. Принаймні дистриб’ютор планує показати стрічку влітку на Московському кінофестивалі. Якщо фільм сподобається глядачеві, то незабаром він з’явиться і в Україні, щоправда, про шляхи поширення фільмів у Східній Європі американському дистриб''юторові, може, краще і не знати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG