Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна реакція на загибель президента Македонії Бориса Трайковського.


Михайло Мигалисько Міжнародна реакція на загибель президента Македонії Бориса Трайковського.

Прага, 26 лютого 2004 року.

Про деякі міжнародні реакції та діяльність президента Македонії Бориса Трайковського: перші роки президентства Бориса Трайковського позначилися зокрема напруженням між слов’яномовними македонцями та великою етнічною меншиною албанців у Македонії. У 2001 році за сприяння НАТО він зумів досягти домовленості й відвернути громадянську війну в тій країні. Це високо оцінили зокрема представники Заходу, які вважали його поміркованим лідером, котрий чітко скерував Македонію на європейський курс. Першим на загибель Трайковського відгукнувся Хав’єр Солана - комісар із закордонних справ та безпеки Європейського союзу: «Президент Трайковський був великою людиною, особистістю великої наснаги. Він був людиною, яка повела свою країну на курс реформ, але й до якомога більшого наближення до Європи ».

Водночас Солана запевнив громадян Македонії, що європейці продовжать підтримувати македонців у реалізації цієї мрії Трайковського.

Зі свого боку президент Єврокомісії Романо Проді заявив: «Це день великого смутку для балканського регіону, для інтеграції якого Трайковський присвятив так багато зусиль. Це й є день великого смутку для Європи, яка втратила друга та захисника принципу толерантності, на якому базується Євросоюз».

Під час саміту НАТО в Празі наприкінці 2002 року президент Трайковський відвідав і штаб-квартиру радіо “Вільна Європа” - радіо “Свобода”. Він тоді нагадав і про проблеми Македонії та її балканських сусідів: «Регіон Балкан ще не досягнув належного рівня безпеки та не став місцем, гідним для життя. Довкола нас накопичено великі арсенали зброї, багато людей збагачуються за посередництва нелегальної торгівлі, корупції та вбивств».

Однак справа європейської інтеграції була центральною темою виступу Трайковського ще цієї середи напередодні його загибелі: «Ми самі повинні стати гарантами того, щоб республіка Македонія скоро стала членом Європейського союзу».

Трайковський із задоволенням повідомив, що представники усіх політичних партій, релігійних та етнічних угруповань без винятку виступають за приєднання до Європейського союзу.

В цьому контексті слід зазначити, що у четвер в Ірландії, яка тепер головує в Євросоюзі, мала відбутися офіційна церемонія передачі офіційної заяви Македонії щодо її вступу до Євросоюзу. Прем’єр-міністр Македонії Бранко Црвенковський однак був змушений негайно перервати візит до Ірландії, а церемонію відкликали.

Наприкінці варто зазначити, що курс на інтеграцію до європейських та трансатлантичних структур не був перешкодою для президента Македонії Бориса Трайковського, щоб розбудовувати добрі політичні, економічні та торговельні відносини із країнами на пострадянському просторі, включно з Україною, яку він відвідав 2001-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG