Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини у Вашингтоні – осторонь залишається справа суперечок довкола війни в Іраку.


Михайло Мигалисько Канцлер Німеччини у Вашингтоні – осторонь залишається справа суперечок довкола війни в Іраку.

Прага, 27 лютого 2004 - У Білому домі годину тому завершилися переговори між президентом Сполучених Штатів Америки Джорджем Бушем та федеральним канцлером Німеччини Ґергардом Шредером. Між лідерами Німеччини та США протягом минулого року існували гострі розбіжності у справі вирішення іракської кризи. Шредер категорично виступав проти воєнної інтервенції.

Це перший візит Шредера за минулі два роки до Вашингтона.

Президент Буш та канцлер Шредер вирішили залишити розбіжності щодо Іраку осторонь. Німецький лідер заявив, що «відносини є добрі» між двома державами. Під час короткої зустрічі із журналістами в Білому домі , дружньо посміхаючись, Буш та Шредер повідомили, що вони обговорювали не так минулі проблеми, скільки сучасні питання й перспективи майбутнього. Буш визнав, що існували сильні розбіжності, зокрема щодо воєнної інтервенції в Іраку.

«Ми повинні залишити розбіжності в минулому й рухатися вперед. Німеччина - це важлива держава. Німеччина посідає важливе місце в Європі і є суттєвим для Америки мати добрі відносини з Європою, - заявив Буш і додав:

«Коли Німеччина і Америка співпрацюють, то на світі ліпше. Ми співпрацюватимемо заради свободи. Ми бажаємо миру й працюватимемо на благо наших народів».

Зі свого боку Шредер вказав на вагомість німецько-американського партнерства. За його словами, тісна співпраця існує також у врегулюванні конфліктів на Балканах. Буш зі свого боку виділив ще інші сфери співпраці: відбудова повоєнного Іраку, Афганістану та процес мирного врегулювання на Близькому сході. Шредер зауважив, що Німеччина готова брати участь у відбудові Іраку, однак не розташовуватиме там своїх військ.

«Ми однаково зацікавлені у стабільному та демократичному Іраку. Є правильним зауваження, що Німеччина відіграє важливу роль в Афганістані, це наш вклад. Це наш внесок у боротьбу з міжнародним тероризмом, і ми продовжуватимемо наші зусилля в цьому напрямку», - наголосив Шредер.

Пом’якшення напруження між Вашингтоном і Берліном почалося уже торік, коли Буш і Шредер зустрічалися в рамках саміту групи найрозвинутіших країн Великої сімки та в контексті Генеральної асамблеї ООН.

Виступаючи в четвер у Чикаго в Раді із закордонних справ, канцлер Німеччини вказав на нову проблему, яка виринула у зв’язку із низьким курсом долара супроти євро.

«Великі дисбаланси в глобальній економіці та різке коливання на валютних ринках викликають серйозні занепокоєння»,- наголосив Шредер і додав, що в контексті валютної політики Європейський Союз та Сполучені Штати несуть спільну відповідальність за стабільність у світовій економіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG