Доступність посилання

ТОП новини

Первинні вибори Демократичної партії в США.


Юрій Дулерайн Первинні вибори Демократичної партії в США.

Нью-Йорк, 3 березня 2004 - У Сполучених Штатах вівторок 2 березня – день первинних виборів серед членів Демократичної партії одночасно у 10 штатах, так званий “супер-вівторок”.

Від результатів первинних виборів залежить кількість делегатських голосів, що їх кандидати отримають на загальнонаціональному з`їзді Деморкратичної партії, котрий відбудеться влітку. Нині ж іще точиться боротьба між кандидатами. Журналісти називають цей процес конкурсом краси. Перед упевнено веде сенатор Джон Керрі. Його головний суперник – сенатор Джон Едвардс. Керрі щодалі збільшує коло своїх прихильників, але Едвардс все ще плекає надію на успіх. Від початку кампанії Керрі виграв первинні вибори у 18 штатах з 20 і набрав 688 голосів делегатів майбутнього з’їзду. Едвардс переміг лише в одному штаті Південна Кароліна, а голосів набрав утричі менше, ніж Керрі, але розраховує тепер схилити на свій бік колег-демократів у таких великих штатах, як Нью-Йорк і Каліфорнія. Зокрема, в Нью-Йорку Едвардса підтримує впливова у ліберальних колах Ліга жінок-виборців. Щоправда, з кандидатськими претензіями виступають ще два діячі – конгресмен Денніс Кучинич і негритянський активіст Ел Шарптон, якого називають демагогом із сумнівним минулим. Але шансів у них все одно нема практично жодних, бо майже ніхто за них не голосує.

Крім Нью-Йорка й Каліфорнії, первинні вибори відбуваються у штатах Огайо, Джорджия, Міннесота, Конектикут, Мериленд, Масачузетс, Род-Айленд і Вермонт. Для перемоги на з’їзді Демократичної партії треба набрати у перебігу первинних виборів 2162 голоси делегатів, і понад половину з них має визначити “супер-вівторок”. Сенатор Едвардс присягається боротися до перемоги, але змушений був визнати, виступаючи на передвиборному мітингу в Огайо: “Я повинен набирати голоси делегатів, інакше мене не номінують”. Що ж до сенатора Керрі, то він уже бореться не стільки зі своїм суперником по партії, скільки з президентом-республіканцем Джорджем Бушем. Керрі обіцяє відправити Буша “додому у Техас”, політику скорочення податків, яку обстоює президент, називає “музикою для багатіїв” і закидає Бушеві людські жертви в Іраку. Зі свого боку президент називає Керрі крайнім лібералом і популістом. Можна очікувати посилення цієї боротьби, коли стануть відомі результати первинних виборів “супер-вівторка”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG