Доступність посилання

ТОП новини

ІСД готовий перекупити інвестиції конкурента у Польщі.


Володимир Павлів ІСД готовий перекупити інвестиції конкурента у Польщі.

Варшава, 2 березня 2004 - У Польщі продовжуються спроби з’ясувати, що стало справжньою причиною відмови “Індустріальному Союзу Донбасу” у праві приватизувати металургійний завод у місті Ченстохова. Практично щодня преса приносить якісь нові факти чи версії. У вівторок найавторитетніше щоденне видання “Газета виборча” друкує два листи з інформацією, що мали гриф для “службового користування”. Обидва листи містять у собі доволі цікаві повідомлення.

У першому із листів, на котрий посилається “Газета виборча” і котрого отримало посольство України від польського міністерства держмайна, міністр Збіґнєв Канєвскі визнає, що донеччани пропонували більшу суму, ніж міжнародний концерн LNM, якому віддане право на приватизацію Ченстоховського металургійного заводу. Однак, зауважує польський міністр держмайна, пропозиція “Індустріального Союзу Донбасу” входила в суперечність із договором, котрий визначає умови вступу Польщі в Європейський Союз. Головним негативом названо плани донецьких бізнесменів збільшити втричі виробництво сталі на Ченстоховському заводі. Цей аргумент щоправда підважили самі польські юристи із Центру Правових Норм Конкуренції, котрі виявили, що Ченстоховський завод не входить до переліку тих підприємств, яким ЄС забороняє збільшення виробничих потужностей.

Це в свою чергу дало підстави донеччанам припустити, що конкурентний концерн LNM шантажував польський уряд, погрожуючи в разі програшу конкурсу на Ченстоховський завод відмовитися від попередньої значної інвестиції , а саме: приватизації польського об’єднання 4-х металургійних заводів – PHS.

Цю думку начебто висловив керівник” Індустріального Союзу Донбасу” Сергій Тарута у листі до прем’єр-міністра Польщі Лешека Міллєра та міністра економіки Єжи Гауснера. У цьому другому листі, на який посилається “Газета виборча”, йдеться також про те, що “Індустріальний Союз Донбасу” готовий перекупити інвестицію свого конкурента, якщо той відмовиться від неї в рамках шантажування польського уряду. Більше того, донеччани готові навіть збільшити на 10 % суму від запропонованої конкурентом. Це означає, зазначає польська газета , що донецькі бізнесмени готові в будь-який момент викласти на стіл практично 2 мільярди доларів. Якщо донеччани не блефують, то це означає, що їхня пропозиція може бути кращою, ніж пропозиція конкурентів не тільки щодо Ченстоховського заводу, а й щодо інших приватизовуваних підприємств у цій галузі. На думку фахівців, це може зовсім змінити хід справи.

Однак, як зазначає автор згаданої статті, “Газеті виборчій” не вдалося дізнатись, що з цього приводу думає польський міністр держмайна, оскільки і він сам, і його прес-секретар були для журналістів невловимими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG