Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: боротьба з корупцією і права людини.


Петро Кагуй Грузія: боротьба з корупцією і права людини.

Прага, 2 березня 2004 року - Ще задовго до здобуття президентського крісла, Міхаїл Саакашвілі заявляв про необхідність розпочати у Грузії боротьбу з корупцією. А наприкінці минулого місяця Саакашвілі закликав підприємців та бізнесменів до 1 квітня добровільно вийти з тіньової економіки. Це означає, що вони повинні визнати свої дотеперішні приховані доходи і якщо не відразу сплатити податок з них, то узгодити з владою термін, протягом якого буде сплачено державі, так би мовити, «заборговану суму». Зі свого боку влада обіцяє не порушувати проти таких осіб кримінальних справ і не перешкоджатиме їм надалі вести свій бізнес чесним шляхом. Уряд Грузії вже завершує роботу над відповідним законопроектом, в якому обумовлено таку гарантію.

Таким чином, йдеться не про «фінансову амністію», як дехто почав називати ініціативу Саакашвілі, а саме про шанс тим, хто досі ухилявся від сплати податків. Представники уряду Грузії сподіваються, що такий захід матиме успіх.

Однак, у ділових колах пропозиція Михаїла Саакашвілі викликала неоднозначну реакцію, оскільки вона з”явилася на тлі гучних скандалів. За звинуваченням у несплаті податків у Грузії останнім часом заарештували кількох підприємців. Серед них Георгій Джохтаберідзе, власник компанії мобільного зв''язку, зять колишнього президента Едуарда Шеварднадзе. Дехто вбачає у таких діях влади політичне підґрунтя.

Свою стурбованість висловлюють і правозахисники. Під час візиту Михаїла Саакашвілі до Сполучених Штатів минулого тижня впливова міжнародна організація «Human Rights Watch», виступила із заявою, в якій закликала американську владу пов’язати допомогу Грузії з дотриманням прав людини у цій країні.

Міжнародні правозахисники застерігають, що гучні політичні заяви про нещадну боротьбу з корупцією можуть створити умови для порушення прав людини, тим більше, що поліцейське свавілля залишається серйозною проблемою Грузії. Так, виступаючи на початку лютого на національному телебаченні, Саакашвілі прокоментував нову антикорупційну операцію МВС такими словами: «Я наказав розпочати цю операцію і у випадку спротиву, на місці знищувати бандитів, ... звільняти людей від влади цих бандитів».

«Необхідність боротьби з корупцією (в Грузії) давно назріла. Але без дотримання прав людини і законності, уряд не може розраховувати на успіх реформ у довгостроковій перспективі», - зауважила Рейчел Денбер, виконувач обов’язків директора відділення «Human Rights Watch» з питань Європи і Центральної Азії.

Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» звертає увагу, зокрема, на те, що після зміни влади, в Грузії обмежене право громадян на свободу зборів. А низка старих проблем у ділянці прав людини дісталися новій владі у спадок від епохи Шеварднадзе. Скажімо, тортури під час попереднього слідства і далі залишаються в Грузії звичною справою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG