Доступність посилання

ТОП новини

Із закликом зосередити увагу на політичних подіях в Україні звернулася до американських урядовців група представників українських громадських організацій.


Сергій Куделя Із закликом зосередити увагу на політичних подіях в Україні звернулася до американських урядовців група представників українських громадських організацій.

Вашингтон, 1 березня 2004 року.

Сергій Куделя

Із закликом зосередити увагу на політичних подіях в Україні звернулася до американських урядовців група представників українських громадських організацій, що перебувала днями у Вашингтоні.

До її складу, серед інших, входили голова ради директорів фонду “Відродження” Григорій Немиря, виконавчий директор цього фонду Євген Бистрицький, президент Академії Української Преси Валерій Іванов та представники Комітету виборців України.

Вони виступили у Вашингтонському Центрі міжнародних стратегічних досліджень, та провели серію зустрічей із представниками Конгресу, Державного Департаменту та низки неурядових організацій.

У своїх виступах представники українських неурядових організацій зосередилися на висвітленні тих процесів в Україні, які, на їхню думку, можуть перешкодити проведенню чесних та вільних президентських виборів.

Один з керівників Фонду “Відродження” Григорій Немиря, зокрема, навів американським партнерам такі три приклади недемократичних дій української влади.

Григорій Немиря (переклад)

По-перше, ви знайомі із суперечливим процесом конституційної реформи. Спосіб її початку, відсутність її обговорення, неувага до реакції на неї міжнародних інституцій та організацій таких, як ПАРЕ, та інших західних держав, вказують, що це спроба змінити правила гри для того, щоб запобігти демократичним змінам в Україні.

Інший аспект - підвищення тиску на ЗМІ. Ми хочемо висловити солідарність із радіо “Свобода” та тими журналістами, які працюють в Україні у цих умовах. Зокрема, зростає податковий тиск на п’ятий телевізійний канал.

Третій аспект – зростання тиску на неурядові організації, особливо на ті організації, які здійснюють моніторинг передвиборчого процесу. Найбільш яскравий приклад – утворення комісії ВР по розслідуванню діяльності неурядових організацій, що фінансуються з-за кордону.

Сергій Куделя

Винними у цих процесах Григорій Немиря назвав певні “консервативні сили в уряді”, які, за його словами, “не хочуть демократичних змін” в Україні.

А президент академії української преси Валерій Іванов навіть поскражився, що провладні сили почали вміло користуватися демократичної риторикою для обґрунтування власних дій:

Валерій Іванов

Влада та провладні політичні сили створили кілька потужних таких Інтернет-ресурсів, які за допомогою лексики незалежних медіа, за допомогою лексики навіть супротивників режиму проводять провладну пропаганду.

Наприклад, та політична сила, яка створила “темники”, свій ресурс так і назвала – “темник”. Це просто цинізм, який не знає меж. Таким чином, перед цими виборами, до яких ще, перепрошую, більше, ніж півроку, люфт свободи для українських медіа набагато менший.

Сергій Куделя

Для того, щоб протидіяти недемократичним тенденціям і забезепечити проведення чесних виборів була створена коаліція громадських організацій “Новий вибір – 2004”, про яку розповідали учасники української делегації.

Водночас, як наголосив Немиря, для забезпечення демократичності виборів необхідна і чітка позиція Вашингтона:

Григорій Немиря (переклад)

Від Вашингтону ми очікуємо дуже послідовні сигнали, які повинні отримувати як наш уряд, так і суспільство загалом. Послідовність цього сигналу, ми сподіваємося, допоможуть тим гравцям, які грають за правилами, але не грають правилами.

Ми також хочемо почути більш деталізовані сигнали від Вашингтона –щодо конкретних кроків політичного процесу, які б забезпечили свободу цих виборів.

Йдеться перш за все про свободу у доступі до інформації, здатність неурядових організацій відслідковувати виборчий процес. Ми хочемо почути реакцію не лише Державного Департаменту, але й Конгресу та Білого Дому.

Сергій Куделя

Українці також застерігли американських колег від надмірної переорієнтації на інші регіони світу, оскільки, на їхню думку, результат демократичного розвитку України матиме ширші наслідки для усієї Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG