Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї обрав сьогоднi новий Кабiнет мiнiстрiв, якого очолює Воїслав Коштуниця, останнiй президент Югославiї. Владу меншостi обрали за пiдтримкою Соцiалiстичної партiї Слободана Мiлошевича.


Михайло Рамач Парламент Сербiї обрав сьогоднi новий Кабiнет мiнiстрiв, якого очолює Воїслав Коштуниця, останнiй президент Югославiї. Владу меншостi обрали за пiдтримкою Соцiалiстичної партiї Слободана Мiлошевича.

Белград, 3 березня 2004 – Правоцентристи Воїслава Коштуницi, лiберали Миролюба Лабуса та монархiсти Вука Драшковича й Велимира Iлича разом мають 109 з-помiж 250 депутатiв. Коалiцiю пiдтримала Соцiалiстична партiя колишнього президента Слободана Мiлошевича. Новий уряд має 17 мiнiстрiв. Заступником прем’єра став економiст Миролюб Лабус, котрий в минулому вiв успiшнi переговори про вiдкладення сербського боргу закордонним партнерам.

Коштуниця зазначає, що основними завданнями його влади будуть врегулювання статусу Косова, збереження державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя та розбудова правової держави. Новообраний прем’єр каже, що стратегічна мета уряду – зближення Сербії з Євросоюзом. У зв’язку з цим вiн запевняє, що “уряд робить усе можливе, щоб налагодити співпрацю з Гаазьким міжнародним трибуналом. Ми також прагнемо забезпечити законодавчі та інші умови для прискореного розгляду справ про воєнні злочини у сербських судах”. Щодо Косова, Коштуниця виступає за кантонизацiю, тобто за подiл провiнцiї на албанську та сербську частини. Представники Мiжнародної адмiнiстрацiї в провiнцiї та лiдери етнiчних албанцiв вiдразу вiдкинули таку iдею.

Соцiалiсти стверджують, що вони пiдтримку урядовi не обумовлюють полiтичними поступками. Оглядачi у Белградi упевненi, що партiя Слободана Мiлошевича все таки поставила певнi вимоги, ймовiрно щодо спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi.

Депутати вiд ультранацiоналiстичної Радикальної партiї, яка має одну третину мiсць у Парламентi, одностайно заявляють, що влада найближчим часом буде змушена подати у вiдставку та призначити достроковi вибори, на яких переможуть саме вони, радикали.

В опозицiї перебуває й Демократична партiя, котра була при владi упродовж минулих трьох рокiв. Її новий лiдер Борис Тадич, наступник покiйного Зорана Джинджича, каже, що демократи готовi проголосувати за окремi закони у разi якщо влада братиме до уваги їхнi пропозицiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG