Доступність посилання

ТОП новини

Чи ІСД програв з польською розвідкою?


Володимир Павлів Чи ІСД програв з польською розвідкою?

Варшава, 4 березня 2004 року.

Володимир Павлів

Польська газета “Жечпосполіта” у четвер принесла чергову сенсаційну інформацію на тему програшу “Індустріального союзу Донбасу” у справі приватизації металургійного заводу у місті Ченстохові. Отже, газета твердить, з посиланням на неофіційне, але надійне джерело, що на остаточне рішення тендерної комісії мала вплив інформація, надана польською цивільною розвідкою, тобто Агентством внутрішньої безпеки.

Газета “Жечпосполіта” пише, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі підготувало спеціальну довідку щодо “Індустріального союзу Донбасу” і передало її прем”єр-міністрові Польщі Лешеку Міллєру та міністрові держ-майна Збіґнєву Канєвському. Інформатор газети твердить, що саме ця довідка і мала вирішальне значення на прийняття дискримінаційного щодо донецьких бізнесменів рішення у справі приватизації заводу в Ченстохові.

У цій довідці, начебто сказано, що “Індустріальний союз Донбасу” – це фірма із непрозорою структурою, яка володіє капіталом невідомого походження та підозрюється у так званому відмиванні грошей. Польські контр-розвідники начебто припускають також, що за “Індустріальним союзом Донбасу” насправді може приховуватися інтерес російського бізнесу. Чи є у цій довідці якісь конкретні доводи звинувачень на адресу донеччан, газета не пише. Тому керівник наукового закладу міжнародної безпеки Польської Академії наук професор Антоні Камінський вважає, що згадана в газеті довідка Агентства внутрішньої безпеки більше нагадує набір поширених у Польщі антиукраїнських стереотипів, ніж справді фахову інформацію:

Антоні Камінський

Якщо перевіряють контрагентів, а їх перевіряти потрібно, то для цього необхідно використовувати установи, котрі в цьому спеціалізуються , тобто приватні структури економічного дізнання. Бо яку серйозну інформацію може підготувати розвідка? Розвідка займається дещо іншими справами.

Володимир Павлів

Професор Камінський вважає, що коли така довідка дійсно була підготована розвідувальною службою, то вона може тільки скомпроментувати Польщу, як стратегічного партнера України.

Ще гостріше з цього приводу висловився керівник Центру макроекономічних аналізів імені Адама Сміта Анджей Садовський, котрий висунув дещо саркастичне припущення:

Антоні Камінський

Після цього повідомлення, що Агентство розвідки вирішило долю конкурсу, можна говорити про необхідність заміни інституційних стосунків у нашій державі. Це означає, що при Агентстві внутрішньої безпеки потрібно утворити департамент держмайна, і він буде займатися стратегічною приватизацією у Польщі.

Володимир Павлів

На жаль, не має змоги представити думку самих зацікавлених сторін. Агентство внутрішньої безпеки Польщі відмовляється коментувати повідомлення газети. Представники ж “Індустріального союзу Донбасу” у Польщі теж не поспішають висловлюватися на цю тему, поки немає офіційної інформації, чи дійсно польська розвідка мала вплив на рішення тендерної комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG