Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна Амністія» розпочала всесвітню кампанію під гаслом: «Зупинимо насильство над жінкою».


Петро Кагуй «Міжнародна Амністія» розпочала всесвітню кампанію під гаслом: «Зупинимо насильство над жінкою».

Прага, 8 березня 2004 року – Сьогодні, 8 березня, коли у багатьох країнах відзначають Міжнародний жіночий день, впливова правозахисна організація «Міжнародна Амністія» оголосила, що розпочинає всесвітню кампанію під гаслом: «Зупинимо насильство над жінкою».

За словами генерального секретаря «Міжнародної Амністії» Айрін Кан, насильство над жінкою –“ це виразка, яка роз’їдає кожне суспільство, кожну країну світу». «Жінкам загрожує насильство кругом, і під час воєнних дій, і у власній спальні».

Міжнародні правозахисники оприлюднили окрему доповідь: «Усе в наших руках: зупинимо насильство над жінкою».

Від народження і до смерті, як у воєнний, так і мирний час, жінки зіштовхуються з дискримінацією і насильством з боку держави, суспільства, родини. Мільйони дівчат і жінок щороку зазнають ґвалтувань чи іншого сексуального насильства з боку родичів, знайомих чи незнайомих осіб, співробітників правоохоронних органів і учасників збройних конфліктів.Насильство над жінкою не обмежене рамками якоїсь конкретної політичної чи економічної системи. Воно існує в будь-якій країні і не визнає кордонів матеріального достатку, раси і культури, мовиться у доповіді «Міжнародної Амністії».

А ось що сказала генеральний секретар цієї правозахисної організації Айрін Кан:

«Насильство над жінкою свідчить про беззаконність і нерівність, свідчить про владу і упередження, про відсутність волі зайнятися цією проблемою. Ми говоримо у нашій кампанії про те, що насильство над жінкою - проблема повсюдна, але не є неминучою. Ми говоримо про те, що уряди повинні ухвалити закони для захисту жінок, і уряди повинні запровадити їх у життя, щоб захистити жінок. Ми говоримо, що пересічні люди всього світу повинні сказати: «Ми не будемо робити цього, ми не допускатимемо цього, і ми не дозволятимемо робити це іншим, і ми не зупинимося доти, доки насильство над жінкою не буде викорінене».

Вона продовжила:

«Я була розлючена, слухаючи розповідь 14-річної дівчинки про те, як її зґвалтували. У мене викликала лють розповідь матері, 28-річнї жінки, яка розповіла про те, як її зґвалтували, і як на її очах зґвалтували її 10-річну доньку. Це жахливі історії. І найбільше у мене викликає лють, коли я усвідомлюю, що світ мовчки споглядає збоку в той час, коли такі злочини тривають».

Чималу увагу у доповіді правозахисників зосереджено на насильстві у родині. В розпорядженні правозахисників чимало зібраних конкретних фактів та свідчень, у тому числі і аудіозаписів. Ось, скажімо, коротка розповідь жінки з Росії на ім’я Раїса:

«Він мене брав просто за шию і бив мене головою об стіну. У мене часто були струси головного мозку. Зламав мені ось палець, на лівій руці і на правій руці. Він по-звірячому бив мене по поясниці. Тобто, міг так ударити, що в мене навіть ноги відмовляли. А одного разу, вночі, о 3 годині ночі, він прийшов додому, коли я вже спала. Він увійшов дверима сам, я так закрила замок, що він сам міг відкрити двері. Він мене так бив у постелі... Я настільки кричала, що якби не сусідка з 3 поверху, то він мене просто убив би».

Оголошуючи початок кампанії боротьби із насильством у світі генеральний секретар «Міжнародної Амністії» Айрін Кан наголосила, що міжнародні правозахисники залучатимуть до роботи усіх працівників своє організації, а також своїх прихильників, як жінок, так і чоловіків.

«Чоловікам має бути відведена важлива роль, якщо ми хочемо зупинити насильство над жінкою», - заявила Айрін Кан, генеральний секретар «Міжнародної Амністії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG