Доступність посилання

ТОП новини

Полiтичнi й громадськi дiячi молодих балканських держав невтомно витрачають енергiю на дебати щодо минулого. В Боснiї i Герцеговинi уже кiлька мiсяцiв обговорюють пропозицiю перейменувати центральну вулицю у Сараєві.


Михайло Рамач Полiтичнi й громадськi дiячi молодих балканських держав невтомно витрачають енергiю на дебати щодо минулого. В Боснiї i Герцеговинi уже кiлька мiсяцiв обговорюють пропозицiю перейменувати центральну вулицю у Сараєві.

Белград, 9 березня 2004 – Пiсля розвалу колишньої Югославiї в новостворених країнах вiдразу розпочали переоцiнювати iсторiю та звеличувати подiї й постатi, котрi в минулому через рiзнi причини залишалися в тiнi. Першою жертвою такого процесу стали колишнi комунiстичнi дiячi та герої визвольної вiйни. Натомiсть з’явлися давнi королi та князi й до того часу маловiдомi суспiльнi чи культурнi дiячi. В Сербiї, Хорватiї та Боснiї i Герцеговинi змiнили назви багатьох тисяч вулиць, шкiл, мiст тощо.

Усе це вiдбувалося в час вiйн та нацiональної ейфорiї. Громадяни не були в змозi висловлювати свої думки щодо нескiнченних перейменувань. Проте нещодавно сталася несподiванка. Частина депутатiв мiської ради столицi Боснiї i Герцеговини запропонувала змiнити назву центральної вулицi, яка досi зберiгає пам’ять на колишнього президента Тiта. Згiдно з пропозицiєю, вулицю мали б назвати iменем Алiї Iзетбеґовича, першого президента держави, котрий помер у жовтнi минулого року.

Таку пропозицiю висувають не вперше. Свого часу проти неї виступив саме Iзетбеґович. Вiн сказав: “Iсторiя не розпочинається вiд нас i я не допускаю стерти iменi Тiта”. Проте син Iзетбеґовича каже: “Я поважаю думку свого батька, але поважаю й тих, хто хоче вшанувати його пам’ять”.

Мешканцi Сараєва подiленi. Через це окремi учасники в дебатах, що точаться в пресi, пропонують подiлити вулицю: одну половину назвати новим iменем, для другої залишити нинiшню назву. Iншi кажуть, що столиця належить не лише тим, хто в нiй живе, а всiм громадянам країни та, що мiська рада не має права перехрещувати вулицi. Вони вимагають призначити референдум.

А Соцiал-демократична партiя надрукувала картки, на яких зображено портрет Тiта, котрий каже: “Щасливе мiсто, яке не має iнших проблем”.

Невiдомо, коли суперечка завершиться. Ймовірно, й цю справу нарештi будуть змушенi врегулювати мiжнароднi посередники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG