Доступність посилання

ТОП новини

Які проблеми чекає ЄС після його розширення.


Славко Волинський Які проблеми чекає ЄС після його розширення.

Брюссель, 10 березня 2004 року.

Комісар ЄС у справах розширення Ґюнтер Ферхойген сьогодні, виступаючи перед членами Європейського Парламенту, запропонував оголосити мораторіум щодо вступу Румунії до Євросоюзу, аж доки Румунія не внесе зміни до свого законодавства, яке б відповідало законодавству ЄС. А частина фракції соціалістів взагалі вважає що цьогорічне розширення Євросоюзу завдасть Євросоюзові більше збитків, ніж користі.

Згідно з графіком розширення Європейського Союзу Румунія повинна була б вступити до ЄС у 2007 році. Проте член Європарламенту Емма Ніхолсон, виступаючи нині в Страсбурзі, заявила, що вже кілька місяців закликає румунську владу скасувати закон про право продавати дітей для їхнього усиновлення іноземцями. Закон щодо усиновленя дітей, який нині чинний в Румунії, не відповідає європейським нормам. Крім того, в тій країні надзвичайно високий рівень корупції та організованої злочинності.

Солідарність щодо призупиненння переговорів про вступ Румуніїї до ЄС висловив у своєму розширеному звіті комісар ЄС Гюнтер Ферхойген. Він також перелічив інші проблеми, які з’являться в Європейському Союзі разом зі вступом до нього нових членів.

По-перше, це Кіпр. Із вступом Кіпру до ЄС виникає питання надання турецькій мові офіційного статусу в країнах Європейського Союзу. Адже в північній частині Кіпру говорять турецькою. Друге, кіпріотський конфлікт Євросоюзу розв’язати не під силу. Потрібні нові домовленості з ООН.

Третє, сказав Гюнтер Ферхойген, це балтійські країни, там невирішені проблеми з етнічними росіянами, які вимагають подвійного громадянства, високий рівень корумпованості та злочинності.

Майже у всіх країнах центральної і східної Європи, продовжив комісар ЄС у справах розширення, ще й до нині не врегульоване законодавство щодо виплати компенсацій рільникам.

Це лише частина тих проблем, з якими зіштовхнеться ЄС після першого травня. 1-ше травня - день офіційного вступу нових країн до Євросоюзу.

Тому віце-голова Європейського парламенту Баронесс Міхолсон звернулась до Гюнтера Ферхойгена з проханням: “Ваш звіт, досить сумний звіт, з яким погоджується на всі 100% комітет Європарламенту у закордонних справах закликає Єврокомісію, переорієнтувати переговори з новими членами і тому сьогодні я звертаюсь до пана Ферхойгена, як ми вже попередньо домовились виступити ще раз тут, у Парламенті, з доповіддю на цю тему до того, як відбудуться нові парламентські вибори”.

Що це означає? Член чеської делегації, яка відповідає за переговорний процес з Євросоюзом, Павел Буда вважає, що виступ Гюнтера Ферхойгена в Страсбурзі і позиція Європарламенту дуже стурбувала керівництво країн-кандидатів. Вони остерігаються, аби на фінішній прямій до ЄС не виникло якихось негативних несподіванок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG