Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: парламентські відголоски скандалу навколо віз для українських заробітчан.


Надія Кандиба Німеччина: парламентські відголоски скандалу навколо віз для українських заробітчан.

Німеччина, 10 березня 2004 р.

Скандал навколо масового переправлення українських заробітчан через Німеччину до країн Європейського союзу знайшов своє продовження в бундестазі. На запит депутатів з парламентської фракції ХДС/ХСС офіційному представнику німецького міністерства закордонних справ довелося розповідати в бундестазі про обставини видачі віз у посольствах Німеччини в Києві та Мінську.

Депутати від християнських партій переконані, що спрощена процедура отримання віз зробила можливим масове проникнення до Німеччини нелегалів з України. Йдеться про правило, яке дозволяло замовляти візи через туристичні агентства. Тобто, охочим виїхати до Німеччини не потрібно було особисто приходити до посольства. Відповідаючи на запитання депутатів, держміністр зовнішньополітичного відомства Німеччини Керстін Мюллер відкинула закиди в порушенні законодавства, які пролунали на адресу її міністерства.

“Я можу тільки застерегти, щоб під час цієї дискусії ніхто не малював чорта на стіні, що нічого не має спільного з реальністю. Ми діяли на підставі законів”, - запевнила Мюллер членів бундестагу. За її словами, міністерство відразу скасувало спрощений порядок отримання віз, як тільки стало відомо про зловживання новими правилами.

Іншою темою для суперечки стали так звані спеціальні страхові поліси, які заміняли фінансові зобов’язання осіб, що приймають гостей з-за кордону. Такі страхові поліси видавалися німецькою фірмою “Reiseschutz AG” і, як з’ясувалося, згодом її послугами скористалися також шахраї. До речі, в справі цієї фірми зараз ведеться слідство. А кілька тижнів тому суд у Кельні приговорив до п’яти років ув’язнення лідера злочинної структури, яка спеціалізувалася на переправленні до країн ЄС українських заробітчан. Ця людина теж була клієнтом “Reiseschutz AG”. Під час процесу з боку головуючого судді й пролунала критика на адресу німецького міністерства закордонних справ. Зовнішньополітичне відомство і тут відкинуло закиди. За словами Керстін Мюллер, в середині 2002-го року, коли стало відомо про нецільове використання страхових полісів, посольствам Німеччини в Києві та Мінську відразу було заборонено визнавати такі документи. Водночас міністерство внутрішніх справ у своїй відповіді на депутатський запит повідомило, що сигнали про можливі зловживання надходили ще 2000-го року. Керстін Мюллер підтвердила, що тоді спеціальні перевіряючі від зовнішньополітичного відомства та федерального управління кримінальної поліції відвідали посольства в Києві та Мінську. За її словами, така перевірка була викликана скаргами приватних осіб, які стверджували, що за гроші візи можна отримати швидше. Однак інспектори, за словами Мюллер, не знайшли підтверджень, які б свідчили про “нелегальну видачу віз”. Тим часом у німецькому посольстві в Києві звільнені 16 громадян України та один німецький співробітник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG