Доступність посилання

ТОП новини

Українці з фальшивими візами ЄС на польсько-німецькому кордоні.


Володимир Павлів Українці з фальшивими візами ЄС на польсько-німецькому кордоні.

Варшава, 10 березня 2004 - На польсько-німецькому кордоні почастішали випадки затримання громадян України із підробленими візами країн Європейського Союзу. Таку інформацію подала у вівторок прес-служба Прикордонної охорони Польщі. Із попереднього розізнання польських прикордонників випливає, що українці із фальшивими європейськими візами у більшості є не злочинцями, а жертвами злочинців.

За перших два місяці тільки на Любуському відтинку польсько-німецького кордону були затримані 503 іноземці, котрі намагалися незаконно перетнути кордон. Аж 202 із них, тобто 40% від загального числа, це громадяни України. Приблизно половину українців тут було затримано при спробах нелегального перетину так званого “зеленого кордону”. Інші ж – це люди, котрі мали підроблені паспорти чи візи країн Європейського Союзу. Таких людей, як зазначає речник Любуського відділення Прикордонної охорони Польщі Анджей Камінський, стає щораз більше:

Говорить Анджей Камінський: “Так цього року відзначається значний приплив осіб, котрі мають або підроблений литовський паспорт, або фальшиву візу країн ЄС. З тієї інформації, якою ми володіємо, випливає, що багато із цих людей отримали візи в туристичних фірмах, але ці візи виявилися фальшивими”.

Не залежно від того, знав український громадянин чи не знав, що він перетинає польсько-німецький кордон нелегально, у випадку затримання така людина потрапляє до тимчасового арешту на три місяці. Втрачені гроші, зірвана поїздка закордон і тимчасове ув”язнення – стають справжнім кошмаром для тих громадян, котрі через свою наївність стають жертвою фальшувальників документів. Але навіть після цього більшість людей не хочуть вказувати на тих, хто організував їм такі неприємності:

Говорить віце-консул Консульства України у Гданську Оксана Денис: “Це люди, які звертаються за посередництвом до різних туристичних фірм. На жаль, до нас не поступило жодної скарги від таких людей, до кого власне вони зверталися”.

І польські прикордонники і українські дипломати у Польщі говорять, що таких випадків було б значно менше, якщо б громадяни України припинили користатися послугами посередників та сумнівних туристичних фірм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG