Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі клієнти польських магазинів і салонів.


Володимир Павлів Німецькі клієнти польських магазинів і салонів.

Варшава, 11 березня 2004 - Днями у польському місті Щецін почав діяти перший вікендовий транскордонний автобусний маршрут до прикордонних міст ФРН. Розкішний автобус марки “Мерседес” забирає німецьких пасажирів у вихідні дні з їхніх містечок і привозить просто під найбільші гіпермаркети Щеціна. Ця послуга набрала такої популярності, що автобусові кожного з двох вихідних доводиться робити по чотири рейси туди й назад. Необхідність такого сполучення виникла через те, що мешканці східних німецьких земель, а навіть Берліна, все частіше приїздять до Польщі за покупками та послугами.

Переїзд із найближчого німецького містечка Швед до польського Щеціна коштує всього 11 євро. Цю затрату німці компенсують собі вдесятеро за рахунок різниці цін на товари та послуги у них на батьківщині та у східного сусіда. З того моменту, як німецькі громадяни зорієнтувалися, що всього за сто кілометрів у польських прикордонних містах послуги чи товари є не гіршими, ніж у них, зате дешевшими в середньому у чотири рази, розпочався справжній вікендовий бум німецьких поїздок до Польщі, говорять німецькі журналісти із прикордонних редакцій.

Німецькими клієнтами дуже задоволені польські продавці, адже на відміну від польських покупців закордонні гості викуповують найдорожчі товари та замовляють найдорожчі послуги, на які полякам часто просто бракує грошей. Натомість розрахунок німців є дуже простим – чим дорожчу послугу чи товар вони замовляють, тим більше заощаджують. Наприклад, технічний огляд на станції автомобілів “Опель” у Щеціні коштує 140 євро, а в Берліні – 300. Зачіску на урочистість у німецькому місті перукарі зроблять в середньому за 40 євро, а в польських містах – за 10 євро. У таких же пропорціях відрізняються ціни і на товари побутової техніки, і на послуги стоматологів. При цьому якість послуг та матеріали, котрі для цього застосовуються уже кілька років, є ідентичними. То для чого ж переплачувати? – запитують задоволені німецькі клієнти. Німці поспішають використовувати польську дешевизну ще й через те, що побоюються, що після вступу Польщі до Європейського Союзу ціни тут зростуть до середнього рівня, що нині панує в ЄС. Отже, треба поспішати. Польські бізнесмени твердять, що вслід за німцями до польських магазинів та салонів потяглися й інші сусіди – все частіше на вулицях польських міст по вихідних можна зустріти групи так званих шоп-туристів також з Данії, Швеції та Голландії.

Іноземні клієнти почали також з’являтися й у більш віддалених від кордону польських містах, де вибір товарів і послуг ще більший, а продавці поки що менш розбещені. Так що не виключено, що невдовзі з’являться й інші транскордонні вікендові автобусні маршрути. Ідея з автобусом виявилася дуже вдалою – тішаться власники щецінського транскордонного маршруту, бо німці й раніше приїздили до Польщі на покупки своїм транспортом, але завжди боялися польських автомобільних злодіїв, а тепер доводиться вважати тільки на кишені та сумки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG