Доступність посилання

ТОП новини

Україна розраховує на вільну торгівлю з ЄС і не звертає увагу на заяву комісара ЄС з питань спільного ринку.


Марія Щур Україна розраховує на вільну торгівлю з ЄС і не звертає увагу на заяву комісара ЄС з питань спільного ринку.

Прага, 11 березня 2004 – Думка одного з комісарів ЄС про те, що Україну не потрібно включати до ЄС, не вплинула на бажання України домогтися в перспективі цього членства. А поки що Україна розраховує підписати новий протокол про торгівлю, що включить нових членів ЄС ще до їхнього вступу в травні цього року. І відразу після цього затвердити новий план дій, який має на меті створення зони вільної торгівлі з об’єднаною Європою і початок переговорів про асоційоване членство, заявив у четвер у Києві прем’єр- міністр України Віктор Янукович.

У книзі «Межі Європи» європейський комісар з питань спільного ринку Фріц Болкерштайн змалював своє бачення майбутньої Європи: без Туреччини, і без України, Молдови та Білорусі. Ці країни, на думку європейського комісара, повинні бути буфером, що відділятиме Європу від неспокійних регіонів: Сирії, Ірану та Іраку на півдні та Росії на сході. Огляд цієї книги, який на початку тижня опублікувала британська газета "Financial Times", викликав бурхливе обговорення, адже очікується, що питання подальшого розширення Євросоюзу буде гарячою темою під час червневих виборів до Європейського парламенту.

Депутат шведського парламенту від Соціально-демократичної партії та голова комітету зі закордонних справ Урбан Алін вважає таку постановку питання глибоко помилковою. У своєму коментарі, що публікує газета "Washington Post", він говорить, що Євросоюз повинен навпаки розширювати співпрацю зі своїм, як він висловлюється «новим близьким Сходом», тобто Україною, Білоруссю та Молдовою.

Шведський політик говорить, що ЄС має перестати трактувати ці країни, як свої «задвірки». Бо позбавлений перспектив цей регіон може сплодити новий конфлікт. Щоб уникнути цього Урбан Алін закликає ЄС не лише підтримувати демократичні та економічні реформи у цих країнах, але і відкрити для них перспективу членства. Це, на думку шведського парламентаря, допоможе цим державам зібрати сили для демократизації та модернізації, подібно до того, як це зробили нинішні країни-кандидати до ЄС.

Тим часом голова Європейської Комісії Романо Проді обіцяє сусідам Європейського Союзу поділитися всіма перевагами членства, крім участі в керівних органах ЄС. На думку Проді, ЄС не може постійно розширюватись, але може в перспективі відкрити свої кордони для вільного пересування товарів, послуг, людей та капіталу. На думку аналітиків, ключем до такого підходу є позиція Росії, яка з підозрою ставиться до процесу розширення ЄС і побоюється залишитися в ізоляції після вступу до Євросоюзу своїх західних сусідів.

Україна не погоджується з тим, що політика ЄС залежить від позиції Росії, і наполягає на тому, що зона вільної торгівлі та інші привілеї, які може пообіцяти ЄС, мають бути лише першими кроками до повного членства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG