Доступність посилання

ТОП новини

В день 14-тої річниці відновлення незалежності президент Паксас підписав закон про ратифікацію договору про приєднання Литви до НАТО. Литва стане повноправним членом Альянсу наприкінці березня.


Альгімантас Літвінас В день 14-тої річниці відновлення незалежності президент Паксас підписав закон про ратифікацію договору про приєднання Литви до НАТО. Литва стане повноправним членом Альянсу наприкінці березня.

Вільнюс, 11 березня 2004 — У Вільнюсі президент Роландас Паксас у четвер підписав закон про ратифікацію договору про приєднання Литви до НАТО. Парламент ухвалив закон у середу, коли 100 депутатів Сейму проголосували “за” і лише 4 - “проти”.

Також сьогодні президент Паксас підписав грамоту про приєднання Литви до Північноатлантичного Альянсу і звернення до державного секретаря США Коліна Павелла з проханням депонувати грамоту.

Повноправним членом НАТО Литва стане наприкінці березня, коли в Вашингтоні буде депоновано ратифікаційні грамоти. Всі 19 країн НАТО вже ратифікували протоколи про приєднання до Альянсу Литви та ще шістьох країн Східної і Центральної Європи.

Наприкінці серпня 1993 року з Литви було виведений останній підрозділ російського війська. Напочатку січня 1994-ого тодішній президент республіки Альгірдас Бразаускас офіційно звернувся до генерального секретаря НАТО Манфреда Вернера з заявою про бажання Литви вступити в Альянс. Що багатьом 10 років тому здавалося неможливим чи фантазією, тепер стає реальністю.

Очікується, що вже в квітні у Вільнюському міжнародному аеропорту буде дислокована ланка військово-повітряних сил НАТО – 4-6 літаків, які тимчасово виконуватимуть поліцейські функції на повітряному просторі трьох Балтійських держав: Литви, Латвії та Естонії.

В Литві сьогодні свято, вихідний день. По всій республіці відбуваються урочисті заходи, присвячені 14-ій річниці проголошення відновлення незалежності.

На урочистому засіданні Сейму з цього приводу перший глава парламенту відновленої держави Вітаутас Ландсбергіс процитував сьогодні декларацію Конгресу США, в якій сказано, що вільнюська декларація 11 березня 1990 року про відновлення незалежності Литви зумовила розпад Радянського Союзу. За словами Ландсбергіса, це дуже важливе визнання, яке висловлене в декларації Конгресу вже чотири роки тому і яке свідчить, що великі держави високо оцінюють внесок Литви до історії світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG