Доступність посилання

ТОП новини

Радіо «Свобода» на пострадянських теренах. Найгірша ситуація у Туркменистані.


Петро Кагуй Радіо «Свобода» на пострадянських теренах. Найгірша ситуація у Туркменистані.

Прага, 11 березня 2004 - Останніми роками трансляція передач радіо «Свобода» до держав, які постали на теренах колишнього СРСР, викликає відчутне незадоволення керівництва цих країн, яке, очевидно, воліло б мати лише свої регульовані державні засоби масової інформації.

Звичайно, переслідувань, утисків зазнають насамперед місцеві незалежні ЗМІ. Багато з них не витримують тиску влади і припиняють свою діяльність. А частину з них закривають за рішенням судів під різними приводами.

Робиться чимало перешкод і для роботи закордонних радіостанцій.

Цілу дипломатичну війну затіяла офіційна Москва напередодні відкриття Північнокавказької редакції радіо «Свобода» у 2002 році. Але вже майже два роки ця редакція успішно працює.

Утисків зазнає радіо «Свобода» у Білорусі. То, за дивним збігом обставин, мінський корпункт позбавляють приміщення, а його працівників фактично виставляють на вулицю. А вже тепер нове приміщення «Свободи» у Мінську часто відвідують різні інспектори. Учора перевірку влаштувала пожежна служба.

А в Україні, у рік президентських виборів, відчувається ціла кампанія наступу на незалежні мас-медіа. В опалу потрапили, зокрема, газета «Сільські вісті», радіо «Континент», «П’ятий телевізійний канал». І формат передач української редакції радіо «Свобода» після 5-річної співпраці з FM-радіостанцією «Довіра» несподівано став поперек горла новому керівництву цього радіо.

Приводи різні, але причина, очевидно, одна і таж.

Однак, навіть і такій ситуації можуть позаздрити наші колеги із Туркменської редакції. В Тукменистані усе в руках Туркменбаші Сапармурата Ніязова, якого оголошено пожиттєвим президентом. І переслідувань зазнають усі, хто співпрацює з радіо «Свобода».

У Туркменистані взагалі немає корпункту радіо «Свобода». У 1995 році Міністерство закордонних справ Туркменистану видало дозвіл на акредитацію радіо «Свобода», але цей дозвіл залишився тільки на папері.

Роботу по збору інформації з місця подій координує лише одна особа – Сапармурат Овезбердиєв. 11 вересня його заарештували і тримали в ув’язненні три дні. Овезбердиєва жорстоко побили, ввели йому наркотичні препарати і погрожували 20-річним ув’язненням за нібито зраду батьківщини тим, що він працює на радіо «Свобода». Через два місяці агенти служби безпеки Туркменистану знову захопили Овезбердиєва, відвезли на місцеве кладовище, побили і погрожували смертю.

Незважаючи на все, Сапармурат Овезбердиєв продовжує роботу на радіо «Свобода» і через нього передають інформацію інші туркменські кореспонденти, які змушені працювати фактично таємно і виступати лише під псевдонімами. Винятком є 78-річний письменник, історик Рахім Есенов, який виступає під своїм іменем.

23 лютого президент Туркменистану Сапармурат Ніязов на засіданні Кабінету міністрів заявив: «Серед нас є погані люди, яких потрібно перевиховати». Ніязов не назвав імен цих «поганих людей», але цього ж дня Міністерство національної безпеки Туркменистану викликало на допит письменника, кореспондента радіо «Свобода» Рахіма Есенова, проти якого порушили кримінальну справу, звинувативши його у контрабанді. Контрабандою виявились 800 примірників його ж історичного роману про Байрам-хана «Увінчаний блукач». Цей історичний опис вперше було видано в Росії у 2003 році після того, як його на початку 1990-их років заборонили видавати у Туркменистані на період 10 років. Свої претензії до ще неопублікованого роману висловив сам президент країни Сапармурат Ніязов, який заявив, що автор допустив «історичні помилки». Але письменник відмовився внести запропоновані Ніязовим правки.

Ще на початку лютого в Рахіма Есенова вилучили його туркменський і російський паспорти. А 26 лютого Есенова заарештували, забравши його з реанімаційного відділення, де він перебував після серцевого нападу. Лише після заяв Державного департаменту Сполучених Штатів, МЗС Великобританії, ОБСЄ та правозахисних інституцій, влада Туркменистану учора звільнила Рахіма Есенова з- під арешту.

В інтерв’ю радіо «Свобода» Есенов сказав: «Думаю, що головною причиною мого арешту була співпраця з радіо «Свобода». Моєму звільненню допомогло втручання ОБСЄ, американського і британського посольств, а також підтримка радіо «Свобода».

Тим часом у туркменській в’язниці залишається ще один кореспондент радіо «Свобода» Ашіркула Байрієв. 1 березня його викликали нібито на допит у справі письменника Есенова і заарештували. Наразі не відомо, у чому звинувачено Ашіркулу Байрієва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG