Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Вибори у Росії і в Іспанії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Вибори у Росії і в Іспанії.

Прага, 15 березня 2004 – У центрі уваги західної преси президентські вибори в Росії і парламентські вибори в Іспанії. Більшість коментаторів підкреслюють, що вибори в Росії були радше формальним, добре запланованим адміністративним заходом із заздалегідь відомим результатом. Натомість на результати виборів в Іспанії вплинули останні терористичні акти на мадридських вокзалах минулого тижня.

Коментуючи президентські вибори в Росії, автор нової історичної книжки про часи Сталіна Саймон Себаґ Монтефіоре підкреслює в газеті «Нью-Йорк таймс», що Путин – це типовий російський лідер із надзвичайно традиційними прагненнями й інтересами. І доти, доки Захід звикне до методів російського керівника, як вважає автор, Путин залишатиметься причиною розчарувань і здивування. При цьому коментатор наводить приклади авторитарних кроків Путина, зокрема відставку прем’єр-міністра й уряду минулого місяця, тобто ще до повторного обрання президентом, а також широку присутність на високих посадах в органах влади колишніх колег Путина з КГБ.

Російських силовиків, за словами автора, слід розглядати, як спадкоємців старих історичних традицій. Проте ці ж силовики в Росії, на думку автора, користуються підтримкою з боку населення, яке воліє мати безпеку й дисципліну замість ліберальної демократії, яку, як здається на Заході, вони мали б хотіти, пише на закінчення автор.

Тим часом оглядач британської газети «Ґардіян» Джіл Тремлетт коментує результати недільних парламентських виборів в Іспанії. Іспанські виборці розгнівано зреагували на терористичні акти в Мадриді, внаслідок яких загинуло принаймні 200 людей. Проголосувавши за кандидатів опозиції, веде далі автор, виборці покарали таким чином правлячу партію Хосе Марії Азнара.

Хоча поки що невідомо, хто здійснив терористичні акти на мадридських вокзалах: спочатку звинувачені баскські сепаратисти двічі спростували звинувачення, натомість “Аль-Кайда” взяла на себе відповідальність за терористичні акти, спрямувавши удари на Іспанію за підтримку її керівництва акції США в Іраку.

Автор вважає, що Іспанія стала першим прикладом, де терористичні акти мали безпосередній вплив на результат виборів. Коментатор пише про обурення іспанців у день виборів, які несли транспаранти зі звинуваченням прем’єр-міністра Азнара у спробах приховати від населення участь у терактах ісламських екстремістів і з вимогами пояснити ,чому Азнар підтримав воєнну акцію США в Іраку, коли 90 % іспанського населення виступає проти цієї війни. На закінчення автор підкреслює, що Азнар допустився серйозної помилки, наполягаючи протягом останніх двох днів перед виборами на тому, що терористичні акти здійснили баски.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG