Доступність посилання

ТОП новини

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Тоне Тінсгард та президентом Американського комітету по НАТО Брюсом Джексоном.


Сергій Кисельов Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Тоне Тінсгард та президентом Американського комітету по НАТО Брюсом Джексоном.

Київ, 15 березня 2004 Чим ближче президентські вибори, тим частіше приїздять до Києва чільні іноземні політики. У понеділок до Києва з офіційним візитом прибула делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ чолі з віце-президентом цієї асамблеї Тоне Тінсгард. Цього ж дня до української столиці завітав і впливовий американський політик, президент Американського комітету з питань НАТО Брюс Джексон.

Голова делегації ОБСЄ Тоне Тінсгард зазначила, що нині зацікавленість Європи до України є дійсно значною, хоча ,на її особисту думку, ця зацікавленість проявилась надто пізно. "Та краще пізно, ніж ніколи, – сказала вона,– але для всіх важливо, який шлях обере Україна". І тому спостерігачів ОБСЄ і моніторинг ОБСЄ попросила сприймати як допомогу, а не як контроль.

По закінченні зустрічі з Литвином Тоне Тінсгард сказала в інтерв’ю для радіо "Свобода": "Це були не переговори, а розмова. Хороша інформативна розмова. Ми говорили про ситуацію в Україні, про майбутні президентські вибори, про роботу українського парламенту та його постійної делегації в Парламентській Асамблеї ОБСЄ".

У свою чергу Володимир Литвин висловив переконання, що оскільки ці президентські вибори визначатимуть позицію України щонайменше на найближчі десять років, то саме українці найбільше зацікавлені, аби ці вибори були чесними й прозорими і відбивали думку виборців.

Про майбутні президентські вибори в Україні говорив з паном Литвином і президент Американського комітету p з питань НАТО Брюс Джексон. Він зазначив, що вибори в жовтні розглядаються як визначальний момент у стосунках України з Європою, з НАТО та зі світовою спільнотою. І дав зрозуміти, що рішення, які ухвалюватимуться НАТО восени на Стамбульському саміті щодо України, значною мірою залежатимуть від того, наскільки демократичним буде перебіг президентських перегонів.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про враження від розмови з Володимиром Литвином, американській гість сказав: "У мене була добра нагода проінформувати і голову Верховної Ради, і його колег по парламенту про нинішнє сприйняття України. Я сказав, що імідж України дещо підупав, оскільки тут преса не є вільною, що представники опозиції зазнають утиску з боку владних структур, що служба безпеки надто активна в регіонах і що не слід шкодити тим добрим здобуткам, які вже набула Україна".

Тим часом Володимир Литвин запевнив Брюса Джексона, що і український політикум, і громадська думка вважають: вже є всі підстави переходити на вищий рівень співробітництва з НАТО, розвиваючи процеси, які реально допоможуть Україні стати членом Північноатлантичного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG