Доступність посилання

ТОП новини

Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi Гаррi Холкерi призначив парламентськi вибори в провiнцiї на 23 жовтня. Вони проходитимуть в органiзацiї ОБСЄ та пропорцiйною системою. Окремi сербськi лiдери заявляють про намiр бойкотувати голосування.


Михайло Рамач Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi Гаррi Холкерi призначив парламентськi вибори в провiнцiї на 23 жовтня. Вони проходитимуть в органiзацiї ОБСЄ та пропорцiйною системою. Окремi сербськi лiдери заявляють про намiр бойкотувати голосування.

Белград, 15 березня 2004 – Згiдно з виборчими правилами, до парламенту увiйдуть представники вiд тих партiй, якi здобудуть бiльше 1% голосiв. Усi партiї повиннi балотувати щонайменше 30 % жiнок. Щодо сербiв, вони мають право на 20 з-помiж 120 депутатських мiсць.

Сербськi депутати вiд минулого року бойкотують сесiї Парламенту. Один з їхнiх лiдерiв Ґойко Савич каже, що ще рано говорити про участь сербської меншини у виборах. Група косовських сербiв сьогоднi прибула до Белграда, вимагаючи вiд прем’єра Воїслава Коштуницi ефективнiше виступати на захист сербського населення в провiнцiї.

За сербськими джерелами, у Косовi є 150 тисяч сербiв, а на територiї Сербiї майже 250 тисяч косовських бiженцiв. За даними Мiжнародної адмiнiстрацiї, сербiв набагато менше. Причина в тому, що частина сербського населення вiдмовляється вiд спiвробiтництва з представниками ООН, навiть вiд реєстрацiї. Вони стверджують, що Косово належить до Сербiї, що Белград повинен брати участь у врегулюваннi усiх косовських справ.

А щодо етнiчних албанцiв, вони беззастережно спiвпрацюють з Мiжнародною адмiнiстрацiєю. Проте так звана коалiцiя “Реформа 2004”, яка складається з 300 неурядових органiзацiй, звернулася до Холкерi з вимогою провести вибори за мажоритарною системою. Коалiцiя попереджає, що нинiшня виборча система дає необмежену владу полiтичним партiям. Партiйнi лiдери, як правило, призначають депутатами своїх найближчих спiвробiтникiв. Такi депутати, як правило, проводять директиви своїх керiвникiв, не дбаючи про iнтереси виборцiв. Холкерi не взяв до уваги вимоги реформаторiв. Точнiше, вiн ствердив, що не хоче втручатися в справи ОБСЄ.

Ситуацiю на пiвночi провiнцiї ускладнила нинiшня блокада кордону. Мiсцевi серби таким чином протестують проти нового косовського митного закону. Згiдно з ним iмпортери повиннi платити мито на усi товари з Сербiї. Запровадження мита серби вважають новим кроком до остаточної незалежностi Косова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG