Доступність посилання

ТОП новини

Реакція на терор в Іспанії: у Верховній Раді дві резолюції про відкликання війська з Іраку - Крючков.


Марія Щур Реакція на терор в Іспанії: у Верховній Раді дві резолюції про відкликання війська з Іраку - Крючков.

Прага, 15 березня 2004 – Поява нових свідчень про те, що терористичний напад в Мадриді, в результаті якого загинуло 200 осіб і близько 1500 були поранені, є справою рук “Аль Каїди”, викликала серйозне занепокоєння лідерів європейських країн і передусім самої Іспанії. Новий прем’єр- міністр країни Хосе Луїс Родріґес Сапатеро заявив, що Іспанія виведе своїх військових з Іраку до кінця червня. Німецький канцлер Ґергард Шредер вважає, що йдеться про ескалацію тероризму в Європі. Він закликав Європу до спільних дій. Очікується, що надзвичайна зустріч керівників відомств безпеки з країн ЄС та країн-кандидатів, відбудеться вже наступного тижня.

А поки що окремі європейські країни посилюють свою безпеку самотужки. Франція підняла ступінь бойової готовності до «оранжевого» і призупинила дію Шенгенської угоди про спільні кордони. Інші країни-члени ЄС посилюють перевірки на кордонах, на летовищах та залізницях. У сусідній Польщі, яка подібно до Іспанії має своїх військових в Іраку, вважають, що наступною ціллю може бути вона. Про це заявив голова польської розвідки Збіґнєв Семятковський.

Якщо теракти в Іспанії є відплатою за участь в антисаддамівській коаліції в Іраку, то жоден член цієї коаліції не може почуватися безпечно, вважають експерти. На думку директора військових програм центру імені Разумкова Леоніда Полякова, головною метою терористичних актів є розвал антитерористичної коаліції в Іраку. Україна має четвертий за розміром військовий контингент в Іраку, і природно, що занепокоєння в ній мали б бути серед найбільших. Та поки що ознак цього не помітно. Офіційних повідомлень про те, що в Україні посилені заходи безпеки, не надходило. Проте сказати, що не було жодної реакції, також не можна.

Як заявив радіо «Свобода» голова Парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков, теракти в Іспанії означають більшу небезпеку для України: «Ми повинні виходити з того, що небезпека ризику зростає». За словами пана Крючкова, у парламенті є два проекти постанови з цього питання. «Проект депутата Турчинова і проект народних депутатів Алексеєва та Симоненка, в яких ставиться питання про відкликання підрозділів Збройних сил України, які були направлені до Іраку. Ми розглянемо ці проекти у середу».

Нагадаємо, що за рішення відправити український контингент до Іраку голосували проурядові фракції, проти - комуністи, соціалісти, блок Юлії Тимошенко. Блок «Наша Україна» не мав спільної позиції і депутати ухвалювали рішення самостійно. «За» проголосувало 39 депутатів від «Нашої України».

На запитання радіо “Свобода” про те, якими є шанси ухвалення пропозицій від «тимошенківців» та комуністів, комуніст Георгій Крючков відповів, що все залежить від того, як швидко українські депутати дізнаються про те, що відбувається у світі. «Мені важко зараз сказати. Дуже велику роль відіграватиме те, як розвиватимуться події у ці дні. Ще мало хто знає про рішення нового керівництва Іспанії. Це може мати сильний вплив, тим більше, ви, мабуть, добре знаєте, як непросто проходило рішення про направлення підрозділів Збройних сил України до Іраку».

Тим часом у самому Іраку українських миротворців відвідав протягом вихідних голова цивільної адміністрації Іраку Пол Бремер. За словами речника Міністерства оборони України Юрія Карина, «під час зустрічі з командиром 6-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України генерал-майором Сергієм Островським, він подякував українським військовим за зусилля, спрямовані на підготовку загонів територіальної оборони і прикордонників. Та наголосив на необхідності продовження тренування іракських воїнів для силових структур, здатних захистити суверенітет і незалежність нового Іраку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG