Доступність посилання

ТОП новини

CША й зміна політики Іспанії щодо Іраку.


Юрій Дулерайн CША й зміна політики Іспанії щодо Іраку.

Нью-Йорк, 16 березня 2004 - Як відомо, новий уряд Іспанії оголосив намір змінити політику країни й вивести свій збройний контингент з Іраку.

Офіційно Вашингтон займає вичікувальну позицію. На брифінгу в державному департаменті представник зовнішньополітичного відомства Адам Ерелі на деякі запитання репортерів відповідав обережно, не вдаючися до дискусії. Його запитували, чи погроза нового прем’єр-міністра Іспанії вивести війська з Іраку є ударом для всієї коаліції країн, чиї солдати перебувають там?

Ситуація поки що непевна, сказав Ерелі, будь-що може статися. “Щодо питання про іспанські війська в Іраку, то варто почекати й подивитися, як розвиватимуться події далі. Було сказано, що повинен бути мандат ООН для цих військ. Ми вважаємо, що такий мандат уже міститься в резолюції 1511 Ради безпеки. Водночас ми також кажемо, що в контексті переходу суверенітету (до рук іракців) 30 червня можлива й нова резолюція”. Але це каже представник державного департаменту. Що ж до коментарів у пресі, то вони позбавлені дипломатичних тонкощів. Білл О’Райлі, оглядач телемережі новин “Fox”, вельми критично оцінив намір нового іспанського прем’єр-міністра Запатеро, назвавши це “ударом у спину”.

Іспанських військ в Іраку небагато – лише 1300 багнетів, це радше символічний контингент, але він важливий насамперед тим, що демонструє підтримку американської політики. Польща, наприклад, надіслала до Іраку майже удвічі більше солдатів, аніж Іспанія, і Лешек Міллер, прем”єр-міністр Польщі, запевнив, що їх не виводитимуть звідти.

Дейвід Брукс, комментатор газети “The New York Times”, розглядає проблему в іншій площині. Він пише, що мільйони американців вважають, що іспанці ганебним шляхом намагаються укласти у перебігу війни з терором сепаратний мир з терористами. Брукс пише, зокрема, таке: “Давати задній хід у відповідь на атаку терористів непробачно. Мені байдуже, яка там політика, але не можна давати терористам привід думати, що їхні методи спрацьовують..., бо ж ніколи раніше убивцям не вдавалося впливати на хід демократичних виборів. Не можна дозволяти їм святкувати перемогу. Якщо ви це робите, ви робите увесь світ більш небезпечним місцем не тільки для інших, а й можливо для себе теж”.

Інший оглядач, відомий політолог Едвард Лутвак, вважає, що тріумф терористів, які спромоглися привести до поразки успішний і популярний уряд Іспанії, може спонукати їх до нових атак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG