Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США Пауелл обговорює справу боротьби проти тероризму на афгансько-пакистанському прикордонні.


Михайло Мигалисько Держсекретар США Пауелл обговорює справу боротьби проти тероризму на афгансько-пакистанському прикордонні.

Прага, 17 березня 2004 - Державний секретар США Колін Павелл після візиту до Індії сьогодні провів переговори з лідерами Афганістану, а відтак відбув до Ісламабада, де на завтра заплановані переговори з президентом Пакистану генералом Первезом Мушаррафом. На порядку денному сьогоднішніх переговорів була зокрема боротьба з тероризмом та політичні перетворення в Афганістані.

Держсекретар Колін Павелл висловив задоволення ходом весняної антитерористичної операції в афгансько-пакистанському прикордонні, де за деякими повідомленнями, переховуються не лише бойовики терористичного угруповання “Аль Каїда” а й його лідер Осама бін Ладен.

«Я вітаю той факт, що американські сили прискорюють темпи операцій вздовж кордону між Афганістаном та Пакистаном. Щодо самого кордону, то йдеться про кордон двох суверенних держав, й .... усе буде здійснюватись у рамках пошанування суверенітету Афганістану та Пакистану, наголосив глава зовнішньополітичного відомства США.

Павелл прибув до Ісламабада через день після того, як пакистанські військові підрозділи розпочали чергову операцію ліквідації членів “Аль-Кайди” та режиму Талібів, які переховуються у прикордонному регіоні. У вівторок під час перестрілки загинули 15 солдатів та 24 підозрювані бойовики, яких вважають членами терористичної мережі “Аль-Каїда”. 18 підозрюваних терористів заарештовані.

Хамід Карзай, президент Афганістану, у зв’язку з цим заявив: «Боротьба з тероризмом продовжуватиметься з максимальними зусиллями в Афганістані, якщо терористи перетнуть кордон з Пакистану або переховуватимуться в гірському регіоні».

Іншою проблемою для Афганістану є справа гарантування безпеки в тій країні, де зараз перебуває понад 13 тисяч американських військовослужбовців та 6 тисяч міжнародних миротворців. Лідер Афганістану обговорив з Коліном Павеллом також питання проведення загальнонаціональних виборів, які ймовірно, за словами Карзая, будуть відкладені до серпня, тому що з огляду на складність ситуації в його країні дуже повільно йде реєстрація виборців. На порядку денному зустрічі у четвер в Ісламабаді з президентом Пакистану генералом Первезом Мушаррафом державний секретар США Колін Павелл планує обговорити не лише розпочату днями антитерористичну операцію в афгансько-пакистанському прикордонні, а й також питання нерозповсюдження зброї та технологій масового знищення, кризу довкола Кашміру та процес пом’якшення індійсько-пакистанського протистояння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG