Доступність посилання

ТОП новини

Посол США при НАТО Нік Бернс: “Альянс мало приділяє уваги діяльності своїх миротворчих в Афганістані”.


Славко Волинський Посол США при НАТО Нік Бернс: “Альянс мало приділяє уваги діяльності своїх миротворчих в Афганістані”.

Брюссель, 17 березня 2004 - Сполучені Штати Америки піддали критиці керівництво НАТО за те, що Альянс мало приділяє уваги миротворчій діяльності об’єднаних сил Північно-Атлантичного Союзу в Афганістані. Про це сьогодні під час засідання Пінічно-Атлантичної Ради заявили посол США при НАТО Нік Бернс та командувач об’єднаних сил Альянсу в Афганістані Генерал Девід Барно. Девід Барно спеціально прибув з Афганістану до Брюсселя, щоб розповісти про політико-економічне становище в тій країні.

Посол Сполучених Штатів Америки при НАТО Нік Бернс під час засідання Північно –Атлантичної Ради заявив, що керівництво Альянсу більше приділяє уваги миротворчим місіям в Боснії – Герцеговині та Косово, ніж в Афганістані. Американський дипломат вважає, що на Балканах становище вже достатньо стабілізувалось, у той час, як в Афганістані, де НАТО здійснює особливі операції, бракує збройних підрозділів, літаків-розвідників, іншої військової техніки. У зв’язку з цим Нік Бернс нині запропонував керівництву Альянсу передислокувати з Балкан в Афганістан частину збройних підрозділів НАТО. Нік Бернс також зауважив, що у виконанні програми “Пі-Ар-Ті” з відбудови регіонів Афганістану бере участь лише чотири країни: США, Великобританія, Німеччина і… Нова Зеландія, яка до НАТО взагалі немає ніякого стосунку. Тому американський посол закликав керівництво Північно-Атлантичного Союзу, щоб до програми з відбудови Афганістану долучились й інші країни, передусім держави – члени Альянсу.

Після цього про труднощі, з якими зіштовхуються об’єднані збройні сили НАТО в Афганістані, розповів генерал Девід Барно. Генерал заначив, що на миротворчу місію Альянсу в тій країні покладено багато важливих завдань: забезпечити політичну стабільність, гарантувати охорону групам з відбудови регіонів, викрити та припинити діяльність наркосиндикатів і найголовніше - виявити і знешкодити осередки терористичних угруповань.

Журналістів цікавило, як просувається операція з пошуку ватажка терористичної організації “Аль-Каїда” Осами Бен-Ладена. На що генерал відповів: “Я думаю, що полювати на лідера трьох терористичних організацій: “Аль – Каїда”, “Талібан” і угруповання “Хекматьяр” є важливою частиною наших воєнних операцій, але тут ідеться не лише про одну людину, ми концентруємо нашу увагу на допомозі народу Афганістану у створенні демократичного майбутнього в тій країні. А щодо терористичних організацій, то нам вдалось виявити чимало їхніх схованок зі зброєю.

При цьому генерал Давід Барно зауважив, що більше нічого не може розповісти журналістам про хід виявлення терористичної інфраструктури, оскільки ця інформація є таємною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG