Доступність посилання

ТОП новини

Заступник Державного секретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер та посол США в Україні Джон Гербст взяли участь у телемості Варшава-Київ.


Сергій Кисельов Заступник Державного секретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер та посол США в Україні Джон Гербст взяли участь у телемості Варшава-Київ.

Київ, 17 березня 2004 - Каспійської нафти вистачить і для того, щоб завантажити нею і нафтогін Одеса-Броди, і нафтогін Баку-Тбілісі-Джейхан. Таку заяву зробив під час телемосту з Варшави заступник Державного секретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер, спростовуючи чутки про те, що, буцімто, українська труба іще довго залишиться сухою, каспійська ж нафта піде іншим трубопроводом. У телемості між Україною та Польщею також взяв участь посол США в Україні Джон Гербст.

Стівен Пайфер та Джон Гербст побували у Варшаві на тристоронній польсько-українсько-американській консультативній зустрічі. Сторони обговорювали відносини України з НАТО, питання участі польських та українських миротворців у складі стабілізаційних сил в Іраку та проблеми енергетики. Зокрема йшлося про майбутнє нафтогону Одеса-Броди.

Стівен Пайфер підкреслив: "Якщо говорити про відносини України і НАТО, то і польська делегація, і ми підтримали ідею зближення України з Північноатлантичним альянсом. Ми вважаємо, що Україна робить непогані зрушення у сфері економічної і військової реформи. Можливо, чи не найбільша проблема, що стоїть у стосунках між НАТО і Україною – це питання становлення демократії на українських теренах. Що стосується Іраку, то всі учасники тристоронньої зустрічі у Варшаві дійшли висновку, що і українські і польські миротворці досить добре справляються там зі своєю місією".

З приводу заяви прем’єр-міністра Іспанії про можливість відкликання з Іраку іспанських миротворців після проведених "Аль Каїдою" терактів Стівен Пайфер висловив таке припущення: між політичною заявою та її практичним втіленням у життя лежить чимала дистанція. І тому не слід поспішати з висновками. Відповідаючи ж на запитання українських журналістів про можливість нарощування українського миротворчого контингенту в Іраці у разі відкликання звідти іспанських військовослужбовців, американський дипломат сказав: це питання Держдепартамент США поки що не обговорював.

За словами Стівена Пайфера, найбільше часу під час тристоронньої зустрічі у Варшаві забрало обговорення питання майбутньої роботи нафтогону Одеса-Броди. Пан Пайфер спростував чутки про те, ніби ця труба ще довго лежатиме сухою, натомість нафта,мовляв, піде трубопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан. За словами американського дипломата, "усі три сторони зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше було реалізоване рішення, ухвалене Кабінетом міністрів України щодо транспортування каспійської нафти через цей нафтогін – з Одеси до Бродів. Ми сподіваємося, що досить швидко в Україні можуть бути завершені всі дискусії з приводу комерційних аспектів цієї операції".

Стівен Пайфер також сказав, що результати президентських виборів у Росії аж ніяк не впливають на бачення США того, в який бік має розвиватися Україна. "Ми не дивимось на Україну крізь російську оптику, – додав заступник Державного секретаря США у справах Європи і Євразії, – ми бажаємо, щоб Україна була стабільною, демократичною та економічно розвиненою, щоб вона ставала ближчою до Європи та до євроатлантичних інститутів".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG