Доступність посилання

ТОП новини

Інститут національної пам''яті Польщі порушив 50 кримінальних справ проти українських громадян.


Галина Терещук Інститут національної пам''яті Польщі порушив 50 кримінальних справ проти українських громадян.

Львів, 17 березня 2004 року.

«Кожен народ має право знати свою історію і поза увагою держави не повинен залишатися жоден злочин, скоєний проти свого народу»,- зазначив у Львові директор Інституту національної пам»яті, професор права з Варшави Леон Кєрес під час зустрічі «Українсько-польського клубу особистостей».

«Українська влада мала б повчитися у польських колег, як потрібно ставитися до власної історії», - констатували імениті українські історики, коли почули, що річний бюджет польського інституту становить 22 мільйони американських доларів і у ньому працюють 1200 осіб. 5-й рік, відколи діє інститут національної пам’яті у Польщі, його науковці активно працюють над документами в архівах України та Росії.

Галина Терещук спілкувалася із професором Леоном Кєресом і розпитувала його про спільне історичне минуле українців та поляків.

Леон Кєрес приїхав до Львова на запрошення українсько-польського медіа-клубу і тут мав зустріч з українськими науковцями та студентами. Кількома днями раніше він побував у Генеральній прокуратурі України у справах, які порушені прокурорами Інституту національної пам’яті щодо громадян України. Загалом таких справ налічується 50. Це стосується злочинів, які на думку польської сторони, вчинені проти поляків на Волині та Галичині у роки українсько-польського конфлікту, а також злочини проти українців, масові вбивства на території, що після війни відійшла до складу Польщі. Польський професор назва операцію “Вісла”(1947рік), хоча примусове виселення українців з терен Польщі тривало до 1951 року.

Професор Леон Кєрес зауважив, що жодна з кримінальних справ не є завершена і ніхто не буде покараний чи оскаржений. Адже польська сторона намагається з’ясувати усі причини трагедії, яка сталася під час і після Другої Світової війни між двома народами.

Леон Кєрес каже: “Прошу мені повірити, що жоден документ не є опублікований до тих пір, поки він не є ретельно перевірений: як факти, викладені у ньому, так і підписи, що стоять на ньому. Ми зацікавлені будувати з Україною майбутнє, а не ворогувати на грунті історичного минулого. Я побував на Личаківському цвинтарі і там помолився за загиблими українськими та польськими вояками”.

Як зазначив Леон Кєрес, їхній інститут дуже плідно співпрацює з російською федеральною службою безпеки. Польські науковці копіюють матеріали, які стосуються Другої світової війни, але у скільки грошей це обходиться польській стороні, пан директор не сказав.

Дещо раніше в інтерв’ю радіо “Свобода” ректор українського університету у Москві, історик Віктор Ідзьо заявив, що польська сторона пропонувала його закладу 50 тисяч доларів за опрацювання архівних матеріалів про діяльність польської контрозвідки на території Західної України у період з 1918 до 1940 років, хотіла вивезти ці документи, щоб з ними не ознайомились українці. Втім наразі українським науковцям, на відміну від польських, дорога у спецфонди КДБ в Москві зачинена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG