Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-японсько-українська співпраця в галузі інформаційних технологій.


Володимир Павлів Польсько-японсько-українська співпраця в галузі інформаційних технологій.

Варшава, 18 березня 2004 - В четвер у Варшаві відбулася презентація польсько-японсько-українського проекту під назвою “Трансфер інформаційних технологій в Україну”. Завданням цього проекту є створення системи комп’ютерної освіти за допомогою Інтернету для користувачів з України. Проект розробили спеціалісти з польсько-японського інституту інформаційних технологій, а підтримку в його реалізації надає Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй та уряд Японії. У пілотному варіанті проект почне діяти з початком нового навчального року, тобто восени.

В результаті реалізації цього проекту студенти українських вищих навчальних закладів мали б можливість за допомогою Інтернету отримувати комп’ютерну освіту на найсучаснішому світовому рівні. Таку можливість уже кілька років мають студенти польсько-японської вищої школи інформаційних технологій. Спеціалісти саме цієї школи підготували проект створення такої школи й на основі українських вищих навчальних закладів, де, к вважає ректор польсько-японського інституту Єжи Новацький, є добрий теоретичний потенціал.

Говорить Єжи Новацький: “Включно з дотеперішніми досягненнями вчених в Україні в науках теоретичних, цей проект дасть там можливість для кращого навчання студентів”.

Згідно із задумом для реалізації цього проекту в Україні повинні бути створені два міжвузівські центри. В даний момент польські фахівці ведуть переговори з державними університетами та політехнічними інститутами у Києві та Львові. Польська сторона та Програма розвитку ООН забезпечать відповідне технічне обладнання та програмування, українці ж повинні надати відповідний персонал та здійснити адаптацію польських навчальних програм українською мовою. Гроші на все це (близько 350 тисяч доларів) виділить уряд Японії. Формально ж ґрант на здійснення цього проекту наданий Програмою Розвитку ООН, оскільки такі проекти належать до пріоритетів ООН у цьому регіоні. Ця співпраця розрахована на три роки. Після піврічної підготовки ще півроку він буде діяти як пробний, а вже у 2005 році планується розпочати навчання перших українських студентів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG