Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і НАТО стривожені станом демократії в Україні


Славко Волинський ЄС і НАТО стривожені станом демократії в Україні.

Брюссель, 18 березня 2004 - Увага до стану засобів масової інформації та демократичних принципів в Україні дедалі зростає. Нині цю тему порушив на найвищому рівні Європейський Союз і навіть спільний комітет Україна – НАТО. Представники НАТО говорять, що Альянс ще ніколи нікому зі своїх партнерів, які прагнуть вступити до НАТО, не висував подібних претензій.

Розпочну із заяви, яку нині оприлюднив Європейський Союз. В документі мовиться, що ЄС шкодує, що тоді, коли українці мають зробити свій демократичний вибір, кілька подій вплинули на незалежні ЗМІ. Саме тепер незалежність та різноманітність мас-медіа, як ніколи, є важливими. Обмеження незалежних ЗМІ, без огляду на причини виправдання таких кроків, знижує рівень довіри до України на міжнародному рівні та її намагання забезпечити вільні й справедливі вибори. Європейський Союз із великим занепокоєнням спостерігає за останніми подіями в Україні, які стали негативним сигналом напередодні президентських виборів 31-го жовтня.

Останні події в цьому плані – це рішення радіо “Довіра” розірвати договір з радіо “Свобода”, проблеми з 5-им каналом, пов’язані з його ліцензією, та закриття радіо “Континент” 3-го березня.

ЄС також занепокоєно сприймає повідомлення про вибіркове підвищення Державною податковою адміністрацією тиску на незалежних журналістів та на компанії, які належать прихильникам опозиції. Таке вибіркове проведення фінансових перевірок та розслідувань породжує питання щодо їхніх справжніх причин.

Міцні стосунки між Україною та ЄС залежать від конкретних кроків української влади для підтримки та пропагування європейських цінностей і стандартів, за яких вільні та справедливі вибори відіграють центральну роль. Верховенство права, незалежна юридична гілка влади, свобода медій та захист журналістів є ознаками доброї волі української влади у цій справі.

Далі ЄС із жалем звертає увагу на звіти низки спостерігачів, що довибори 7-го березня у 61-му виборчому окрузі у Донецькій області були затьмарені порушеннями під час передвибочої кампанії та в сам день голосування. ЄС вважає це подальшим безрадісним сигналом напередодні президентських виборів у жовтні і закликає українську владу забезпечити проведення президентських виборів у цілком демократичному дусі.

Під цим документом поставили свої підписи лідери нинішніх країн-членів Європейського Союзу та нових членів ЄС – Кіпру, Чеської республіки, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Словаччини та Словенії, країн-кандидатів Болгарії та Румунії, крім цього - Албанії, Боснії - Герцеґовини, Хорватії, Македонії, Сербії та Чорногорії, країн Європейського вільного торговельного простору Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії.

Стан свободи засобів масової інформації в Україні днем раніше обговорювався під час засідання спільного комітету Україна—НАТО. Цей факт я попросив прокоментувати експерта у справах НАТО, колишнього його співробітника Ніка Фйорензу. Ось його точка зору: “Це вперше, наскільки я пам’ятаю з усіх заяв, які робило НАТО, порушувалось таке питання. Мабуть, це сигнал того, що терпець урвався навіть у послів Альянсу”.

За словами учасника засідання комітету Україна-НАТО, глави української місії при альянсі Володимира Хандогія, закриття радіо ”Континент” відбулось згідно з українським законодавством, але для більшості послів ця відповідь виглядає непереконливою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG