Доступність посилання

ТОП новини

США відмовлять Україні у вступі до НАТО, якщо передвиборча кампанія триватиме із порушенням демократичних норм.


Сергій Куделя США відмовлять Україні у вступі до НАТО, якщо передвиборча кампанія триватиме із порушенням демократичних норм.

Вашингтон, 18 березня 2004 - Конгресмен від штату Пенсильванія Курт Велдон обурений закриттям приватної радіостанції “Континент,” яке, на його думку, відбулося всупереч українському законодавству.

Цю заяву Курт Велдон зробив у вівторок у Конгресі США, під час пленарного засідання Палати Представників. У виступі конгресмен згадав і про нещодавню зустріч із першим заступником міністра закордонних справ Володимиром Єльченком, якому він також висловив своє занепокоєння станом свободи мас-медіа в Україні.

Український урядовець, за словами Велдона, запевнив його, що проблема ретранлсяції програм радіо “Свобода” на ультракоротких хвилях буде вирішена найближчим часом. Американські і українські дипломати мали нагоду обговорити проблеми двосторонніх відносин і в середу у Вашингтоні, під час круглого столу, який організували українські діаспорні організації.

Якщо умови проведення виборчої кампанії в Україні залишаться такими, як зараз, то питання вступу України до НАТО буде відкладене на невизначений термін. А самі вибори не будуть вважатися чесними і справедливими. Таку думку висловив чільний американський дипломат з відділу України у Державному Департаменті Пол Картер. Про це він сказав у рамках дискусії, організованої Українсько-Американською Координаційною Радою, Українською Федерацією Америки та Фондом Україна-США.

Картер наголосив, що чесні вибори - це не лише правильний підрахунок голосів: “Наша оцінка виборів буде перш за все залежати від того, як буде вестися передвиборча кампанія від сьогодні і до дня виборів. Це стосується не стільки конкретних позитивних кроків, до яких має вдатися українська влада, скільки негативних процесів, які мають припинитися. Такі, як, наприклад, тиск на журналістів чи перешкоди проведенню мітингів опозиції, як, скажімо, у Донецьку. Якщо такі дії припиняться, то це буде кроком вперед”.

Присутній на зустрічі радник українського посольства у США Олександр Щерба зауважив своєму колезі, що з американського боку чути чомусь здебільшого лише песимістичні та скептичні щодо України голоси. Серед причин для оптимізму офіційного Вашингтона він навів таку: “Лише той факт, що Пінчук та Ахметов ведуть переговори з Ющенком, свідчить, що перемога Ющенка на виборах не буде дивом. І на це всі в Україні розраховують. Отже, Україна стоїть напередодні значних змін і усі усвідомлюють це. І це одна з причин, чому Кучма не претендує на третій президентський термін”.

Щерба також додав, що американцям не треба вказувати Україні, що робити, і лякати якимись страшними наслідками. Замість цього США, за словами Щерби, повинні визнати Україну як важливого партнера і прийняти будь-який вибір українців. На це американський дипломат Пол Картер відповів: “Якщо вибори в Україні відбудуться з порушеннями, то ми, безумовно, збережемо відносини з Україною і не перетворимо її на Кубу. Тобто, не будемо її цілком ігнорувати. Однак головне питання, якими будуть ці відносини. За умов поганого проведення виборів в Україні, ми не знімемо поправку Джексона-Веніка, не буде прогресу у відносинах з НАТО, виникне питання заборони на в`їзд до США корумпованих українських урядовців”.

Так вважає Пол Картер. Водночас представник Державного департаменту також визнав справделивою критику США у застосуванні подвійних стандартів щодо України та Росії.

“Ми справді більш критичні стосовно України. Але це лише через те, що Україна висловила зацікавлення стати частиною Євро-Атлантичної спільноти та вступити до НАТО. Росія такого зацікавлення не висловила. Тому питання демократії для нас є дуже важливим, оскільки Україна сама заявила про своє бажання стати частиної нашої спільноти”.

Американський дипломат відмовився коментувати можливість зміни політики США щодо України у разі прийняття українським парламентом змін до Конституції. Він наголосив, що питання конституційної реформи є лише частиною загальної картини. І проблема тиску на мас-медіа є для США не менш важливою, ніж зміни до Конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG