Доступність посилання

ТОП новини

Міністри внутрішніх справ країн – членів ЄС і країн кандидатів шукають ефективні методи у боротьбі з тероризмом.


Славко Волинський Міністри внутрішніх справ країн – членів ЄС і країн кандидатів шукають ефективні методи у боротьбі з тероризмом.

Брюссель, 18 березня 2004 - Посилення боротьби з міжнародним тероризмом нині стоїть першою на порядку денному політичного життя Європейського Союзу. Розпочали обговорення цієї теми нині в Борюсселі міністри внутрішніх справ та юстиції 15 діючих членів ЄС і 10 країн-кандидатів. Учасники цього форуму внесли свої пропозиції щодо створення ефективної боротьби з міжнародним тероизмом.

Під час засідання міністри погодились із тезою Верховного представника ЄС у справах безпеки Хав’єра Солани, що трагічні події, які нещодавно відбулись у Мадриді, стали закликом до вжиття негайних заходів у боротьбі з тероризмом. Хав’єр Солана закликав об”єднати зусилля у боротьбі з тероризмом країни ЄС та країни , що незабаром долучаться до Європейського Союзу.

Щодо країн – кандидатів, то міністри повідомили журналістів про те, що терористичне угруповання “Аль-каїда” вже створює свою підпільну організацію в Польщі. Таємна інфраструктура цієї організації вже існує в Іспанії, Франції, Німеччині, Великобританії, Бельгії, Нідерландах і тепер поширюється на центральну Європу. Таку інформацію надав журналістам один із міністрів, який з причин власної безпеки попрохав журналістів не оприлюднювати його прізвище в своїх матеріалах.

Що ж до самих пропозицій. Французький міністр внутрішніх справ Нікола Саркозі виступив з пропозицією створити кординаційний центр з боротьби з тероризмом та об’єднану Європейську розвідувальну службу. З цього питання сторонам не вдалось досягти консенсусу.

Декотрі оглядачі бачать причину в тому, що розвідувальна служба Великобританії “Ем-Ай 6” ще від початку 50-их років тісно співпрацює і обмінюється розвідінформацією із американським Центральним Розвідувальним Управлінням. Тому деякі країни остерігаються створення спільної європейської розвідувальної структури.

Комісар ЄС у справах юстиції Антоніо Віторіно запропонував альтернативний варіант. Зміцнення і надання ширших повноважень вже існуючому “Європолу”. Тобто, європейській поліції, яка діє під егідою Європейської Комісії та ради міністрів ЄС. Комісар Єврокомісії під час прес – конференції сказав: “Найкраща стратегія в боротьбі з тероризмом – це застосування превентивних методів. Ми ухвалили рішення про більш тісну співпрацю поліцейських сил, юридичних структур і розвідувальних служб”.

Антоні Віторіно також зазначив, що не можна досягти успіху у боротьбі з тероризмом, якщо не виявити і не знешкодити джерела фінансової підтримки терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG