Доступність посилання

ТОП новини

Пакистанська армія оточила кілька сот бойовиків “Аль-Каїди”.


Михайло Мигалисько Пакистанська армія оточила кілька сот бойовиків “Аль-Каїди”.

Прага, 19 березня 2004 - В районі Південного Вазиристану на пакистансько - афганському кордоні уже четвертий день поспіль триває великомасштабна антитерористична операція. Згідно з повідомленням офіційних осіб пакистанська армія оточила кілька сот бойовиків “Аль Кайди” та місцевих племінних ополченців, які давали терористам притулок. У зв’язку із високим рівнем збройного опору виринули припущення, що в цьому регіоні переховується Айман аз-Завахірі - головний соратник Осами бен-Ладена, лідера терористичної мережі “Аль-Кайди”. Федеральне бюро розслідувань США має Завахірі на списку найбільш розшукуваних терористів у світі, а за інформацію, яка приведе до затримання, оголошено нагороду у 25 мільйонів доларів. А тим часом палата представників Конгресу США вирішила подвоїти винагороду за першого терориста Осаму бін Ладена до 50-ти мільйонів доларів.

Пакистанська армія оточила майже 400 підозрюваних у тероризмі бойовиків. Серед кількох десятків досі затриманих та вбитих є також громадяни інших країн, повідомив сьогодні речник міністерства оборони Пакистану генерал-майор Шаукат Султан і додав, що пакистанська армія зустріла різкий опір бойовиків “Аль Кайди” уже з першого дня операції минулого вівторка. Шаукат Султан однак не підтвердив повідомлень про те, що в 25-кілометровій бойовій зоні перебуває другий за рангом лідер терористичної мережі “Аль-Кайди” – єгиптянин Айман аз-Завахірі. Речник пакистанського оборонного відомства зазначив, однак, що високий рівень збройного опору вказує на те, що серед оточених бойовиків ймовірно перебуває якийсь чільний представник терористичної мережі. При цьому Шаукат Султан додав, що «навіть якщо було б відомо, про кого йдеться, то все-таки подробиць не розголошували б». У четвер президент Пакистану генерал Первез Мушараф сказав американській телемережі СНН, що йдеться про «надзвичайно важливу мішень». Аймана аз Завахірі вважають не лише найближчим соратником Осами бін Ладена, а й також організатором терактів на Сполучені Штати Америки 11-го вересня 2001 року.

Тим часом сьогодні у Кабулі речник американських збройних сил полковник-лейтенант Браян Гілферті заявив, що коаліційні сили та афганська національна армія також ведуть операції в прикордонному регіоні з Пакистаном.

«Я можу вам сказати, що ми продовжуємо бойові дії та їх підтримку. Йдеться про «операцію гірська буря» по афганській стороні кордону, оскільки ми вважаємо, що там переховуються й діють рештки “Аль-Кайди” та колишнього режиму-талібів», - заявив американський військовий представник. Згідно з повідомленнями, в збройній кампанії в районі Південного Вазиристану бере участь понад 7 тисяч пакистанських військовослужбовців. Військові представники Пакистану вважають, що теперішня антитерористична операція потриває ще два дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG