Доступність посилання

ТОП новини

Спільна місія Євросоюзу та США закликала білоруську владу до швидкої політичної лібералізації.


Юрій Свірко Спільна місія Євросоюзу та США закликала білоруську владу до швидкої політичної лібералізації.

Мінськ, 19 березня 2004 –Барбара Джоунз, директор з питань Східної Європи, ОБСЄ та Ради Європи МЗС Ірландії, яка тепер головує в Європейському Союзі, і Стівен Пайфер, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії, цієї п’ятниці перебували в Мінську з безпрецедентною, за їхніми словами, спільною місією. Уперше в історії США та Євросоюз офіційно об’єднали свої намагання та направили до Білорусі єдину делегацію, яка закликала білоруську владу до швидкої політичної лібералізації.

Представники США та Євросоюзу наголосили на важливості, яку вони надають своїм стосункам із Білоруссю, і на бажанні закінчити нинішню білоруську самоізоляцію.

У спільній заяві, яку представниця голови Євросоюзу Барбара Джоунз і заступник помічника держсекретаря США Стівен Пайфер читали разом, по черзі, на прес-конференції у посольстві Литви в Мінську, констатувалося, що Білорусь не спромоглася досягнути прогресу щодо виконання своїх зобов’язань у ОБСЄ, а через це - поліпшення у своїх відносинах з Європейським Союзом та Сполученими Штатами.

Європейсько-американська делегація зробила спільний демарш міністрові закордонних справ Білорусі Сергію Мартинову, якому нагадала про неприйнятне порушення свободи ЗМІ, заборону неурядових організацій, які були активними у просуванні прав людини, обмеження права на свободу об’єднань чи демонстрацій, неприйнятний тиск на незалежні академічні інститути в Білорусі.

Відповідаючи на запитання, що створило підгрунтя для такої безпрецедентної спільної місії США та Євросоюзу, представниця останнього Барбара Джоунз заявила, що Європейський Союзу упродовж кількох років послідовно аналізував свої відносини з Білоруссю, але тепер є два нові чинники.

Джоўнз: “Перший чинник – це те, що за 42 дні Європейський Союз стане союзом 25 держав-членів, а Білорусь буде прямим сусідом Європейського Союзу. Другий чинник негативний. Упродовж останніх кількох місяців Європейський Союз із великим жалем зазначає погіршення у просторі для демократичної свободи в Білорусі. І тому ми відчуваємо, що настав час розпочати цю безпрецедентну ініціативу – приїхати сюди разом з нашими американськими друзями та поділитися з білоруською владою однаковим посланням – про необхідність швидких змін”.

За словами Барбари Джоунз, конкретним заходом офіційного Мінська може стати демонстрація наміру провести цілком вільні та справедливі парламентські вибори, які відбудуться в Білорусі цього року.

А заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії, колишній американський посол в Україні Стівен Пайфер на запитання радіо “Свобода” про можливості поліпшення білорусько-американських відносин відповів так:

“Потрібно, щоб білоруський уряд був готовий зробити певні реальні кроки у сфері політичної лібералізації. Такою була суть покрокового підходу, який ми запропонували два роки тому. Сполучені Штати були б готові відповісти поширенням американсько-білоруських відносин. Відбулися деякі дискусії між американським та європейськими послами тут і білоруським урядом. І метою цієї нової спільної місії Євросоюзу та США було приїхати та посилити послання, яке полягає в наступному: якщо Білорусь хоче вийти зі свого становища самоізоляції, вона може це зробити, але мусить зробити згадані кроки у вигляді політичних змін”.

На запитання, чи будуть Євросоюз та США координувати свої дії з Росією, головною союзницею Білорусі, Стівен Пайфер відповів повідомленням, що цієї суботи він поїде з Мінська до Москви разом із Джорджем Кролом – послом США в Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG