Доступність посилання

ТОП новини

За життя в Східній Європі західні працівники отримують до майже 30% надбавки.


Марія Щур За життя в Східній Європі західні працівники отримують до майже 30% надбавки.

Прага, 18 березня 2004 – Умови життя у головних містах східної Європи покращуються з наближенням вступу до Європейського Союзу. Хоч їм ще далеко до світових лідерів – швейцарського Цюріха, канадського Ванкувера та австрійського Відня. Серед східноєвропейських міст, на думку аналітиків компанії Мерсер, що консультує агентства з найму, найкращі умови для іноземних працівників пропонує Прага, і найгірші російські Казань та Новосибірськ, хоч це останнє місто вже, власне, і не в Європі. Столиця України перебуває приблизно посередині рейтингу, що складається з 215 міст, і який завершує столиця Іраку Багдад.

Другий рік поспіль титул найкомфортабельнішого міста світу тримає Цюріх. Інші швейцарські міста – Женева та Берн також входять у десятку міст, що надають найкращі умови для життя з огляду на політичну та економічну стабільність, особисту безпеку, рівень охорони здоров’я, екології, освіти, культурного життя та клімат (цілком 39 критеріїв). Але добре жити можна не лише у центрі Європи, де, згідно з рейтингом компанії Mercer, розташовані найпривабливіші міста світу. Цілком придатними для життя аналітики міжнародної консалтингової компанії вважають і північноамериканський Ванкувер і австралійський Сідней і азійський Сінгапур.

Американські міста почали здавати позиції через загрозу тероризму та пов’язані з нею складні процедури перевірки при в’їзді в Америку. Нью Йорк, який обрали за базу для порівняння, опинився лише на 38 місці. До слова, Мадрид, де минулого тижня потужні вибухи позбавили життя 200 людей, поки що перебуває на одну позицію вище, але треба взяти до уваги, що рейтинг готувався раніше. Найгірші справи, як можна було здогадатися, в Багдаді, де не лише немає найнеобхіднішого для життя, але й найбільший ризик для нього з огляду на постійні вибухи. З цих же причин, мало хто погодився б поїхати до африканських міст.

Але, якщо працюєш для міжнародної компанії, хочеш - не хочеш, а їхати мусиш. Щоправда, за дискомфорт працедавці мають якось компенсувати своїх робітників. Така надбавка, на думку аналітиків компанії Mercer, має становити від 0,2% від зарплати до 45% в залежності від місця в рейтингу.

Усі східноєвропейські міста поки що вважаються такими, за перебування в яких ще доводиться приплачувати: від 15% до майже 30% до зарплати. Найменшу надбавку рекомендується платити за перебування у Празі, найбільше за Казань та Новосибірськ. Як говорить в інтерв’ю Радіо Свобода автор дослідження Следжін Паракатіл, «протягом останнього часу в країнах-кандидатах на вступ до ЄС помітні значні позитивні зрушення. Ми помітили, що покращилися банківські послуги, споживчі товари, до яких звикли західні працівники, також перестали бути рідкістю. Але брак розвинутої транспортної інфраструктури, чи забруднення повітря – це такі проблеми, для вирішення яких потрібно більше часу».

Щодо України, то єдине українське місто, яке потрапило у рейтинг – це Київ. За комфортністю життя він набагато відстає не лише від регіональних лідерів – Праги, Будапешта, Любляни та Вільнюса, але й від Бухареста і Софії. Поперед нього вибилися навіть індійські міста, такі як Момбей та Банґалор. З іншого боку, можна втішитися думкою про те, що на схід від Києва працівникам міжнародних корпорацій живеться ще гірше. Головні нарікання в Києві викликають якість питної води, повітря, екологія в цілому. Крім того, столиця України чомусь не приваблює іноземців своїми іншими перевагами – культурним життям, освітніми можливостями. Усі ці складові рейтингу в Києві на дуже посередньому рівні. Також занепокоєння іноземців викликає внутрішньополітична стабільність напередодні виборів.

Але гучні демонстрації у Києві – це дрібниці в порівнянні з тим, як можуть зіпсувати життя вибухи в московському метро. Через ризик тероризму жвава в культурному та економічному відношенні Москва опинилася в рейтингу не лише після Києва, але й відійшла на друге місце серед російських міст після спокійного, якщо у не сонного порівнянні Санкт-Петербурга. Два інші російські міста Казань та Новосибірськ розташувались ближче до кінця рейтингу через суворий клімат і відсутність найнеобхіднішої інфраструктури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG