Доступність посилання

ТОП новини

Президент США потребує для себе більше влади у воєнний час.


Юрій Дулерайн Президент США потребує для себе більше влади у воєнний час.

Нью-Йорк, 19 березня 2004 - Мінісчтерство юстиції Сполучених Штатів звернулося до Верховного Суду країни з проханням скасувати одне рішення федерального апеляційного суду, яке може вплинути на повноваги глави держави під час війни.

Торік Федеральний Апеляційний суд, розглянувши подання адвокатів в одній досить заплутаній справі, пов’язаній з тероризмом, вирішив, що президент перевищів свою конституційну владу. Йдеться про справу Хосе Падійї. Правоохоронні органи арештували його, звинувативши у зв’язках з терористичною мережею Аль-Кайда і визначивши того молодика як вояка ворожого збройного формування. Справа Падійї – одна з трьох, що їх нині розглядає Верховний Суд. Йдеться про право уряду позбавляти волі американських громадян, захоплених поза полем бою у перебігу війни з тероризмом. Наш ньюйоркський кореспондент знайомить нас із цією проблемою американської демократії.

Хосе Падійю заарештували позаторік у травні місяці. Формально його не звинувачували, але правоохоронні органи мали, як вони стверджують, достатньо доказів того, що пан Падійя, мешканець Чікаго, американський громадянин, був пов’язаний з Аль-Кайдою і планував підірвати так звану “брудну бомбу” з радіоактивним матеріалом на території Сполучених Штатів.

Як визначають спеціалісти, вистачає взяти стрижень радіоактивного кобальту завдовжки у 30 сантиметрів, закласти його у 5 кілограмів вибухівки й

підірвати на південному кінці острова Манхаттан, і деякі районі Нью-Йорка стануть непридатними для життя упродовж кількох десятиріч. За наказом президента Джорджа Буша, у червні 2002-го року Хосе Падійю оголосили “ворожим вояком”. Відтоді його тримають у камері плавучої військової тюрми біля берегів Південної Кароліни на атлантичному узбережжі Америки.

Але у грудні минулого року Федеральний Апеляційний суд у Нью-Йорку ухвалив, що президент Буш не має права утримувати американських громадян як ворожих вояків, захоплених поза полем бою. Білий дім тоді звернувся до Верховного Суду, стверджуючи, що президент потребує більше влади з огляду на реалії війни й терористичні акти.

Одначе, Донна Ньюмен, адвокат пона Падії, каже репортерові The New York Times: “Питання полягає в тому, чи президент має достатньо влади, щоб наказувати військовим утримувати у тюрмі громадян Сполучених Штатів, захоплених на землі Сполучених Штатів, поза межами зони бойових дій, і відмовляти їм у доступі до суду, який міг би зважити ступінь законності такого позбавлення волі”. З другого боку, у поданні Теодора Олсена, помічника міністра юстиції, говориться таке: “Вояки Аль-Кайди розчинюються серед цивільного населення і змовляються щодо здіснення великомасштабних нападів на цивільні об’єкти. Це далеко відходить від поняття традиційного поля бою... Якщо обмежити владу президента традиційною лінією фронту, це значною мірою зменшить можливість головнокомандувача воювати з ворожими силами і завдати їм поразки”.

Отже, тепер – слово за Верховним Судом Сполучених Штатів. Ми вас, шановні друзі, триматимемо у курсі цієї незвичайної справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG