Доступність посилання

ТОП новини

Про 8-й з’їзд Ліберальної партії України.


Тарас Марусик Про 8-й з’їзд Ліберальної партії України.

Київ, 19 березня 2004 року.

Тарас Марусик

Наближення президентських виборів в Україні, які пройдуть 31-го жовтня 2004-го року (це ще раз підтвердила ухвалена Верховною Радою України постанова 18-го березня), позначається на активізації політичних сил, зокрема на з’ясуванні стосунків усередині партій.

Так, у той самий день, коли ухвалювалася згадана постанова, троє народних депутатів вийшли зі складу групи “Демократичні ініціативи”. А очолює її не хто інший, як координатор парламентської більшости Степан Гавриш.

Сьогодні ж, 19-го березня, відбувся 8-й з’їзд Ліберальної партії України, який мало не закінчився розколом партії.

У своєму виступі на з’їзді лідер Ліберальної партії України Володимир Щербань заявив про фактичний розрив відносин партії з блоком “Наша Україна”, в складі якого ЛПУ брала участь у парламентських виборах 2002-го року.

В цьому не було б нічого дивного, з огляду на те, що Володимир Щербань очолює Сумську обласну держадміністрацію і є прямим підлеглим Президента України, якби не одне обставина: його першим заступником у партії є член тієї самої опозиційної парламентської фракції “Наша Україна” Микола Жулинський.

З’їзд був черговим. Головними питаннями були звіт політради за роботу від січня 2002-го року, дати попереднього з’їзду, переобрання керівного складу ЛПУ, внесення змін до статуту партії, інші формальні речі.

Говорить перший заступник голови Ліберальної партії України Микола Жулинський.

Микола Жулинський

Політичних питань не було, але раптом в різному виникає питання про те, що ось, мовляв, є проект резолюції, в якій говориться про входження Ліберальної партії до асоціації демократичних сил.

По-перше, ніхто із делегатів цієї резолюції не бачив. Вона була зачитана з голосу і для мене була повною несподіванкою, тому що я як перший заступник голови Ліберальної партії про неї не знав.

Тарас Марусик

З’їзд переобрав Володимира Щербаня головою ЛПУ і, що цікаво, на його пропозицію було переобрано, причому одноголосно, Миколу Жулинського першим заступником голови ЛПУ.

Проте це не завадило Володимирові Щербаню висловлюватися критично про ту політичну силу, яка привела в 2002-му році його і Миколу Жулинського у Верховну Раду, і членом парламентської фракції якої залишається Микола Жулинський.

8-й з’їзд Ліберальної партії України ухвалив таки рішення про приєднання до коаліції демократичних сил. Це, можна сказати, інша назва провладної більшости.

Лише 30 делегатів з’їзду ЛПУ із 263 проголосували проти входження партії до цієї коаліції. Це були в основному делегати з’їзду із західних областей України.

Микола Жулинський виступив категорично проти цього.

Микола Жулинський

Я казав тоді: “Будь ласка, давайте приймайте рішення про вихід із політичного блоку “НУ”, оскільки попередній з’їзд ЛПУ одноголосно прийняв рішення про входження до політичного блоку В.Ющенка “НУ”, і активно ліберали працювали на виборах 2002-го року.” Тим більше, що від цього мали досить серйозні політичні дивіденди ми, оскільки ми стали парламентської партією: 2 представники ЛПУ за списком В.Ющенка стали народними депутатами, то логіки немає.

Тарас Марусик

На що Володимир Щербань сказав таке (цитую за агентством Інтерфакс-Україна): “Ми входили до блоку “Наша Україна” тільки для участи у виборах до парламенту в 2002-му році, й угода про це на сьогодні закінчилася.”

Микола Жулинський

Тому я залишаю за собою право приймати те рішення, яке відповідає моїм політичним поглядам і моїм принципам. Я сказав, що якщо асоціація демократичних сил висуне своїм кандидатом в президенти В.Ющенка, тоді я залишаюся в ЛПУ і буду вважати, що це рішення було правильним, якщо ні, то я залишаю за собою право вийти із ЛПУ.

Тарас Марусик

У розмові зі мною Микола Жулинський сказав також, що коаліція демократичних сил може прийняти рішення про єдиного кандидата на президентських виборах дуже швидко, можливо, на початку квітня, інакше, на його думку, Володимир Щербань так би не поспішав.

Микола Жулинський не сумнівається, що голова Ліберальної партії України консультувався з цього приводу з Банковою. Зі свого боку, Микола Жулинський мав консультації з Віктором Ющенком і Романом Безсмертним.

Коментуючи можливість балотування Володимира Щербаня на посаду Президента України, він сказав, що навіть теоретично це неможливо, тому що Щербань – “людина, яка абсолютно в системі. Система визначає, кого можна висувати кандидатом, а кого не можна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG