Доступність посилання

ТОП новини

Генсек НАТО в Будапешті.


Василь Плоскіна Генсек НАТО в Будапешті.

Угорщина, 22 березня 2004 – Сьогодні до обіду в Будапешті побував генеральний секретар НАТО. Свій бліц-візит до Угорщини Яаап де Хооп Шеффер присвятив зміцненню зв’язків між цією країною і Північно-атлантичним союзом.

Генеральний секретар НАТО зупинився в Будапешті всього на кілька годин. У другій половині дня він терміново вилетів до Косова, де останніми днями палає міжетнічний конфлікт між албанцями й сербами.

У понеділок новий керівник НАТО мав зустріч з прем’єр-міністром Угорщини Петером Меддьєші. На спільній прес-конференції в Будапешті Яаап де Хооп Шеффер сказав, що Угорщині слід готуватися до активнішої ролі в НАТО. На його думку, угорська армія повинна також розраховувати і на небезпечні місії, якщо в цьому виникне потреба. А для цього Угорщина мусить мати такі ефективні збройні сили, котрі можна застосувати у будь-який час і будь-де, наголосив генеральний секретар НАТО.

Водночас пан Шеффер сказав, що було б добре, якби Угорщина вже найближчим часом збільшила свої авіатранспортні можливості. Перед відльотом до Косова генеральний секретар НАТО заявив, що міжнародний військовий контингент під егідою ООН KFOR зробить усе можливе для захисту життя усіх мешканців Косова.

У Будапешті високий брюссельський гість зустрівся з президентом Угорщини Ференцом Мадлом. Яаап де Хооп Шеффер торкнувся у розмові з ним теми співпраці НАТО з Євросоюзом. На його думку, ці дві організації повинні не дублювати роботу одна одної, а доповнювати її. Такий погляд генерального секретаря НАТО поділяє і угорський президент. У заключному документі зустрічі йдеться про те, що трагічні події в Іспанії 11 березня поточного року мають об’єднати зусилля європейських держав та членів НАТО до спільних дій проти міжнародного тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG