Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада повинна ратифікувати угоду про спільне з Росією використання Азову лише в пакеті з угодами про кордони – Ігор Осташ.


Мар’яна Драч Верховна Рада повинна ратифікувати угоду про спільне з Росією використання Азову лише в пакеті з угодами про кордони – Ігор Осташ.

Прага, 22 березня 2004 року - У суботу, 20-го березня, через кілька днів після візиту до Москви Президент Леонід Кучма вніс на розгляд Верховної Ради угоду про співробітництво між Україною і Росією у використанні Азовсько-Керченської акваторії. Цей документ президенти двох держав підписали наприкінці грудня минулого року.

В Росії лунають заклики не затягувати із ратифікацією. Про це заявив у понеділок керівник комітету Державної Думи Росії з питань оборони Віктор Заварзін. За його словами, цей договір має важливе значення для оборони Росії, бо забороняє військовим кораблям третіх держав заходити в Азово-Керченську акваторію без згоди України і Росії.

В Україні документ уважно вивчав Ігор Осташ, голова тимчасової комісії Верховної Ради, яка здійснює парламентський контроль за режимом державного кордону України в районі острова Коса Тузла. Крім цього, Ігор Осташ є заступником парламентського комітету у закордонних справах, фракція "Наша Україна" .

На запитання радіо “Свобода”, чи варто Верховній Раді ратифікувати угоду про спільне з Росією використання Азово-Керченської акваторії, Ігор Осташ відповів так:

"Перш за все, наші інтереси полягають в тому, щоб у Керченській протоці і в Азовському морі був державний кордон України. Якщо буде проведено саме так, як зараз воно виглядає (тобто підтверджено кордон у Керченській протоці і проведено посередині лінії в Азовському морі), то приблизно десь 2/3 повинно відійти до України. Ми повинні саме з цього виходити.

Але, з іншого боку, росіяни мають дещо інші плани. Для них дуже важливо проголошення Азовського моря внутрішніми водами, а також спільне використання Керченської протоки і, що дуже важливо, неможливість заходу кораблів (особливо військових кораблів) третіх країн в Азовське море.

Якоюсь мірою ми повинні розуміти, що угода про спільне використання акваторії Керченської протоки практично означає, що там не буде реального державного кордону. Тобто, практично вся Керченська протока буде місцем спільного використання України і Росії.

Ясно, що в першу чергу це було мотивовано тим, що якоюсь мірою росіяни були не задоволені тим, що Керч-Єнікальський канал контролюється тільки українською стороною, тобто керченським портом. Ця угода більше на сьогодні в інтересах саме Росії, а не України.

І якщо говорити про доцільність її ратифікації, то я переконаний, що треба розглядати в пакеті три речі. Тобто, остаточну лінію кордону, делімітацію кордону в Азовському морі. Це буде одна угода. Друга угода – це угода про спільне використання, яка зараз виноситься на ратифікацію. І третій момент, що для нас є дуже важливо, – це остаточне підтвердження того, що острів Тузла належить Україні.

Тому, на мій погляд, ратифікувати окремо цю угоду, очевидно, є недоцільно.

Для нас є важливим і принциповим той момент, що до цього часу практично російська сторона, висунувши свої територіальні претензії, навіть устами своїх високопосадовців (міністра закордонних справ, міністра оборони), власне, на острів Тузла, до цього часу не підтвердила лінію кордону між Україною і Росією в Керченській протоці.

На мій погляд, треба, щоб це прозвучало і при ратифікації цієї угоди".


Отже, Ігор Осташ вважає, що Верховна Україна повинна схвалювати договори про співробітництво між Україною і Росією в Азово-Керченській протоці лише у пакеті з іншими документами, які передовсім визначають лінію кордону.

Тим часом українські і російські дипломати мають провести черговий раунд консультацій про морські кордони України і Росії 25-26-го березня в Києві. Як повідомив посол з особливих доручень міністерства закордонних справ України Леонід Осавалюк, Україна підготувала проекти трьох угод: про державний кордон в Керченській протоці, в Азовському морі і про розмежування територіальних вод, економічних зон і континентального шельфу у Чорному морі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG