Доступність посилання

ТОП новини

Заступник міністра закордонних справ України Олег Шамшур про стосунки між Україною і НАТО.


Богдана Костюк Заступник міністра закордонних справ України Олег Шамшур про стосунки між Україною і НАТО.

Київ, 23 березня 2004 - Керівник впливової неурядової організації “Американського комітету з питань НАТО” Брюс Джексон вважає, що Україна не повинна очікувати серйозних змін у відносинах з НАТО під час стамбульського саміту влітку цього року. В інтерв‘ю українському телебаченню Джексон сказав, що Україна “має складну ситуацію з демократією.” Це зокрема стосується свободи засобів масової інформації та використання податкових органів у політичній боротьбі. Не менш критичні й офіційні американські урядовці. Як уже розповідало радіо “Свобода”, минулого тижня чільний американський дипломат заявив, що Україна не зможе вступити до НАТО, якщо буде проводити передвиборчу кампанію так, як зараз.

Офіційний Київ, зі свого боку, застерігає: гальмування співпраці з Україною піде на шкоду і самому НАТО. Цю думку оприлюднив заступник міністра закордонних справ України Олег ШАМШУР, який 23-го березня зустрівся з українськими журналістами.

Олег Шампур наголосив, що стосунки української держави з НАТО керівництво Альянсу розглядає як у контексті євроатлантичної інтеграції України та проведення офіційним Києвом політичної реформи, так і у зв’язку з підготовкою до червневого Стамбульського саміту НАТО, про який нині відомо наступне:

"Ухвалене рішення щодо проведення засідання тільки Північно-Атлантичної Ради. Щодо інших засідань, то це і комісія “Україна – НАТО”, рада “НАТО – Росія”, “НАТО – ЄС” - всі питання все ще у стадії узгоджень. Українська сторона готова взяти участь у засіданні комісії “Україна – НАТО” на рівні глав держав та урядів під час саміту у разі ухвалення відповідного рішення з боку НАТО. Що стосується наших очікувань стосовно питання підвищення рамок відносин між Україною і НАТО: ми розглядаємо підвищення статусу своїх стосунків з НАТО як такі, що відповідатимуть інтересам обох сторін. Тобто Україна не виступає тут у ролі прохача. Ми вважаємо, що зміст наших стосунків вже такий, що питання підвищення їх статусу вже стоїть на порядку денному".

Олег Шамшур вважає, що цьогорічна президентська кампанія в Україні не впливатиме на рішення Стамбульського саміту стосовно рівня співпраці між офіційними Києвом і Брюсселем:

"Вся робота і вищого керівництва, і органів державної влади спрямована саме на те, щоб забезпечити прозорі демократичні вибори, і зараз, як на мене, немає ніяких підстав у цьому сумніватися. І, по-друге, ми вважаємо, що це хибна ув»язка, оскільки Празький саміт і цільові плани 2003-го і 2004-го року позначили певні якісні зміни, суттєві дуже зрушення у стосунках з НАТО. Тобто, певний імпульс був наданий цим стосункам і було б зараз дуже нерозумно включати механізм з боку західних партнерів (для) гальмування цього процесу, оскільки це буде абсолютно не на користь ні Україні, ні нашим західним партнерам".

Щодо ухвалення українською стороною згаданого вище плану стратегічних дій “Україна – НАТО”, то, як стверджує Олег Шамшур, усі процедури завершені, і це лише питання кількох днів. А отже, новий генеральний секретар Альянсу Яап де Хооп Схеффер, який має відвідати Київ 19-го квітня, зможе отримати повністю готовий документ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG