Доступність посилання

ТОП новини

Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією відновив фінансування антиСНІДових програм в Україні. За використання грошей на профілактику СНІДу та лікування ВІЛ-інфікованих відповідатиме Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІДу.


Сергій Кисельов Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією відновив фінансування антиСНІДових програм в Україні. За використання грошей на профілактику СНІДу та лікування ВІЛ-інфікованих відповідатиме Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІДу.

Київ, 23 березня 2004 року.

Кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-хворих складала в Україні на кінець минулого року майже 60 тисяч чоловік. А за оцінкою експертів, загальне число українців, що інфіковані вірусом імунодефіциту людини, становить понад 400 тисяч осіб. Такі дані навів недавно заступник Генерального секретаря ООН Марк Маллок Браун. І зробив висновок: кожен сотий дорослий українець є ВІЛ-інфікованим. Представник Міжнародного Червоного Хреста в Білорусі, Молдові та Україні Стефан Зеєбахер назвав іще сумніші цифри: кожен 40-вий житель України віком від 14 до 22 років є носієм ВІЛ-інфекції.

Упродовж останніх трьох років за "Програмою підтримки неурядових організацій та розвитку ресурсів у галузі профілактики ВІЛ/СНІДу" в Україні працювала неурядова організація Міжнародний Альянс. Вона діяла за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. За словами директора програм Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрія Клепикова, 3-річна програма була на українських теренах найпотужнішою до цього часу – її загальний бюджет склав понад 4 мільйони доларів. На ці гроші були підтримані неурядові українські організації, що допомагають у вирішенні проблем ВІЛ/СНІДу, та посилена інформаційно-профілактичну роботу. На думку, пана Клепикова,

"ці три роки стали визначальними для України для зламу. Звичайно, на сьогодні ресурси цієї програми не були достатніми, щоб змінити ситуацію в Україні докорінно. Зараз така нагода є. Є завдяки тому, що всі міжнародні донори звернули увагу до України. І агентство США з міжнародного розвитку, і Глобальний Фонд, і Європейський Союз, і Світовий Банк. Так, це свідчення того, що ситуація в Україні справді загрозлива"...

Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІД і надалі працюватиме в Україні. З ним минулого тижня уклав угоду Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Він виділив на лікування та профілактику ВІЛ/СНІДу в Україні близько 15 мільйонів доларів, але відмовився від допомоги українського Міністерства охорони здоров''я. Упродовж найближчого року розпорядником цих грошей буде Міжнародний Альянс.

Про проблеми з фінансуванням антиСНІДових програм говорив на прес-конференції директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Молдові та Білорусі Крістофер Краулі:

"Важко зрозуміти, скільки грошей слід виділяти Україні на боротьбу зі СНІДом. Отже, буде непросто досягти тієї мети, яку ми перед собою ставимо. А саме: призупинити тут хід розвитку епідемії ВІЛ/СНІД. Однак мене тішить, що нам вдалося залучити в Україну стільки ресурсів, що тепер ми зможемо реально вплинути на профілактику та лікування ВІЛ/СНІДу. І коли ми зуміємо продемонструвати результати, не буде надто складно дістати додаткове фінансування, щоб результати ці закріпити".

А ближче до вечора в одному з найпрестижніших і найдорожчих київських кафе в центрі міста під егідою Міжнародного Альянсу відбулася презентація відеокліпу на пісню учасниці прес-конференції, заслуженої артистки України Марії Бурмаки "Не бійся жити!"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG